Med 18. in 19.7. so delavci luških kapitanij Split, Zadar in Reka izvajali inšpekcijski nadzor plovil v splitskem in reškem akvatoriju.

V okviru akcije Varnost na morju 2014 na področju Reke so poostreno nadzirali plovni promet. Pregledanih je bilo 70 plovil, 29 domačih in 41 tujih. Kar 10 plovil je kršilo pomorske predpise. Izrečeni so bili številni opomini, desetim pa so izdali plačilne naloge v višini 3040 HRK (400 EUR).

Kot vsako leto je bil zopet najbolj pogost prekršek glisiranje preblizu obale, nekateri krmarji pa niso imeli potrdila o usposobljenosti za upravljanje plovila.

Relativno malo število izrečenih sankcij je verjetno posledica stalne prisotnosti plovil luških kapitanij in policije ter večja osveščenost navtikov.

Na področju Splita so poostreno nadzirali plovna področja Omiša, Baške Vode, Milne, Jelse, Hvara, Paklenih otokov, Rogača ter velikega in malega Drvenika. Pregledanih je bilo 47 plovil od tega kar 25 domačih in 17 tujih. Zaradi kršitev so izdali 16 prekrškovnih nalogov in 6 opominov. 10 kazni se je nanašalo na glisiranje preblizu obale. Zasledili so tudi primer, ko je bilo na plovilu več potnikov, kot je dovoljeno, nekateri krmarji pa niso imeli ustreznih dokumentov o usposobljenosti. Izrečene kazni so v blagajno prinesle 20.700 HRK (2700 EUR).

Na področju Zadra so akcijo izvedli 15.7. in pregledali 12 plovil. Izrečeno je bilo kar 11 prekrškovnih nalogov v višini 9.700 HRK (1250,00 EUR). Sedem plovil je glisiralo preblizu obale, dvema pa je potekel tehnični pregled plovila.

Podobne akcije bodo izvajali redno preko celotne poletne sezone.