»Prvič v življenju smo morali ustaviti plovilo in prenehati tekmovati. To je bil edini način, da smo se izognili najhujšemu.« je dejal Bernard Stamm s krova jadrnice Cheminées Poujoulat.

Skupaj s svojim ko-skipperjem Jeanon Le Camom plujeta proti rtu Leeuwin. Z zaostankom 180 nmi za njima plujeta Guillermo Altadill in Jose Munoz na jadrnici Neutrogena. Vodilni ekipi plujeta po južnem Indijskem oceanu v nemogočih pogojih. Vetrovi pihajo s hitrostjo preko 45 vozlov valovi pa dosegajo višino 8 metrov. Neugodno vreme je povzročil sistem nizkega zračnega pritiska, ki se je zmešal s tropskim ciklonom. Guillermo Altadill je z jadrnice poslal sporočilo: »Valovi so vedno višji, veter je vse močnejši in hrup, ki ga povzroča veter, je vedno glasnejši.«

Vodilna dvojica na Cheminées Poujoulat je morala zaradi nemogočih in nevarnih pogojev zmanjšati površino glavnega jadra in spustiti prednje jadro. Jadrnico sta morala upočasniti. V upanju, da se bo nevihta čim prej pomaknila proti jugu počasi plujeta proti vzhodu. Zasledovalca na Neutrogeni sta imela nekoliko boljše pogoje in sta lahko plula hitreje. V enem dnevu sta nadomestila 60 nmi zaostanka.

Zaradi slabega vremena je vodstvo regate poklicalo pomorske reševalne centre v bližini, da jih pravočasno obvestijo, kje so plovila v kolikor bi bilo zaradi nevihte potrebno posredovati.