Kitajska ekipa Dongfeng je osvojila zmago na priobalni regati pred mesto Sanya. Domači navijači niso skrivalni navdušenja. Ekipa Abu Dhabi je zasedla drugo mesto in utrdila svoje vodstvo v skupni razvrstitvi priobalnih regat.

Danes je pred kitajskim mestom Sanya potekala že četrta priobalna regata letošnje Volvo Ocean Race. Pred občinstvom je najbolje jadrala domača ekipa Dongfeng s francoskim krmarjem Charlesom Caudrelierjem za krmilom. V sončnem vremenu so najbolje izkoristili veter in se zasluženo povzpeli na najvišjo stopničko. Za ekipo Dongfeng je to prva zmaga na priobalni regati. Po zmagi na etapi Abu Dhabi - Sanya in sedaj še zmagi pred domačim pragom, so izpolnili vsa pričakovanja občinstva.

"Dongfeng v kitajščini pomeni vzhodni veter. In danes je pihal vzhodnik. Na kitajskem imamo srečo.", je povedal skipper ekipe Caudrelier po prihodu v cilj.

Walker in njegova ekipa na Azzamu so s stopničkami na kitajskem prav tako zadovoljni. Z drugim mestom so si zagotovili 4 točke prednosti v razvrstitvi priobalnih regat pred drugouvrščeno ekipo Brunel, ki je tu osvojila tretje mesto.

Do sedaj smo na štirih priobalnih regatah dobili štiri različne zmagovalce. Razlike med ekipami so izjemno majhne tako na priobalnih, kakor tudi na oceanskih regatah.

Ragata se je pričela ob 14.00 uri po lokalnem času (UTC+8). Tik pred startom se je veter okrepil in zapihal s hitrostjo dobrih 10 vozlov. Vse ekipe razen MAPFRE so se dobesedno izstrelile preko startne linije. Španci so se znašli na napačni strani in so se morali obrniti za 360 stopinj ter ponovno pričeti regato. Do prvih vrat je najhitreje prijadrala ekipa Alvimedica. Takoj za tem je vodstvo prevzela ekipa Abu Dhabi, ki ji je sledila ekipa Brunel. Kitajska ekipa Dongfeng je jadrala svojo regato. Na levem delu regatnega polja so našli ugoden veter in navdušili domače občinstvo, ker so jadrali tik ob obali. Pri četrtih vratih je izgledalo, da ima domača ekipa zmago že v žepu. Pred ostalimi so imeli že skoraj 200 m prednosti. Ekipa Azzam je pri plovbi proti petim vratom našla ugoden veter in prevzela vodstvo za 50 m. Vendar domačini se niso predali. Caudrelier  in njegova mešana ekipa Kitajcev, Švedov in Francozov na krovu je pokazala, da najbolje jadra, kadar so pod pritiskom. Napeli so vse svoje moči in odlično odjadrali zadnji del regate.

Ekipa MAPFRE je doživela še eno razočaranje. Od slabega štarta si niso opomogli. Ženska ekipa SCA je sicer dobro jadrala, vendar je bila njihova današnja predstava bolj bleda, predvsem če se spomnimo, da so dekleta zmagale pred Abu Dhabijem.

Jutri, 8.2.2015 se pričenja četrta etapa regate. Ekipe bodo iz kitajskega Sanya odplule proti Aucklandu na Novi Zelandiji, ko koder jih loči 5264 nmi plovbe.

Sanya Team Vestas Wind priobalna regata (čas prihoda v cilj):

1. Dongfeng Race Team 14:54:29
2. Abu Dhabi Ocean Racing 14:55:07
3. Team Alvimedica 14:56:20
4. Team Brunel 14:56:36
5. Team SCA 14:57:30
6. MAPFRE 15:00:03
7. Team Vestas Wind - ni štartala

Podatki o regati:

Čas štarta: 14:00 (UTC+8)
Regatno polje: 1.2 nmi, trije krogi
Prepluta razdalja: 7.2nm
Smer vetra: 135 stopinj
Hitrost vetra: 10-11 vozlov