Ekipi Brunel in SCA sta se pred Filipini odločili za daljšo pot plovbe v upanju na močnejše vetrove. Zapluli sta proti severu, medtem ko so ostale štiri ekipe izbrale najkrajšo pot plovbe.

Odločitev za daljšo in hitrejšo plovbo se je izkazala za pravilo. Ekipi Brunel in SCA sta sedaj že pripluli v bližino Marshallovih otokov, kjer plujejo ostale ekipe. Flota je spet združena, pluje v približno enakih vremenskih pogojih in taktika severne poti je ekipama Brunel in SCA priborila nekaj prednosti. Ekipa Brunel pluje 50 nmi pred ekipo Abu Dhabi, ki je najhitreje plula po južni poti. Sledita ji Alvimedica in MAPFRE. Ekipa SCA, ki je plula po severni ruti zaostaja za vodilno 100 nmi, ima pa vseeno 15 nmi prednosti pred trenutno zadnjeuvrščeno ekipo Dongfeng, ki je etapo pričela najhitreje.

Andrew Cape navigator vodilne ekipe Brunel je povedal: »Odločitev, da plujemo proti severu je bila zelo pogumna. Izkazala se je za pravilno. Sedaj smo na pol poti proti Aucklandu. Plujemo proti jugu, proti liniji v kateri plujejo ostale ekipe. Prevzeli smo vodstvo in prednost pred ostalimi vzdržujemo že 48 ur. Odločitev smo sprejeli na podlagi informacij, ki smo jih imeli. Nismo ugibali.«

Ženska ekipa SCA je ostala na severni poti nekoliko predolgo. Imele so tudi težave z opremo, kar je povzročilo, da zaostajajo 100 nmi. Libby Greenhalgh navigatorka ekipe SCA je povedala: »Smo razočarane. Upale smo na boljši izplen naše taktične odločitve. Pri oceanskem jadranju lahko na podlagi vremenskih razmer narediš dobro informiran poizkus kaj se bo dogajalo, nikoli pa ne moreš bit 100%, da boš storil prav. Gre za razumevanje vremena okoli tebe. Gledaš za najboljšimi opcijami, odločiš se za eno, ki se je držiš, dokler se ti izplača. Upamo, da se bo naša pozicija izboljšala, ko bomo pluli proti vzhodi in se približevali področju Doldrums ob ekvatorju.«

V naslednjih dneh se bo vrstni red verjetno spremenil. Prihajajo v prehodno področje, nato pa se bo vreme spremenilo. Bližajo se jim oblaki, dež, šibki vetrovi in nato še slavno področje Doldrums, do koder je le še tri dni plovbe.