Tudi letos - tokrat že 12. - prav na začetku nove navtične sezone so pri reviji Val navtika izbrali Valovo plovilo leta. In tudi tokrat smo se zbrali v odlični restavraciji Glažuta, katere glavni kapitan - Robert Renninger  prek odličnih kulinaričnih nasvetov prinaša morsko vzdušje tudi v vsako številko prve slovenske navtične revije.

O izboru Valovega plovila leta vsako leto odločajo Valovi novinarji, ki pri reviji Val navtika sicer opravljajo testiranja jadrnic, katamaranov in motornih plovil. Tako je bilo tudi letos.

Po obisku številnih navtičnih sejmov - naj naštejemo le največje: Genova, Cannes, Dusseldorf… in ob številnih testiranjih na povabilo ladjedelnic in zastopnikov ter v okviru mednarodnega združenja BoB (Best of Boats), tudi letos niso imeli lahkega dela.

Ko je beseda pri BoBu naj omenimo, da so v preteklem letu v uredništvu Vala prejeli povabilo k 11 članski žiriji mednarodnega izbora  BoB (Best of Boats) za motorna plovila. Žirijo sestavljajo mednarodni in neodvisni novinarji priznanih navtičnih revij kot so: Bootshandel-Magazin, Ocean7, Skipper, Žagle, Wave Magazin, Youboat, Motorboat &Yachting…V prvem letu je bilo opravljenih 165 različnih testov plovil modelnega leta 2014, ki prihajajo iz 18 različnih držav. Na slovesni podelitvi v Berlinu so bila razglašena najboljša plovila leta 2014, ki se na pobudo združenja izbirajo po namenu.

V uredništvu Vala podpirajo slovensko navtično proizvodnjo, zato so tudi letos posebej nagradili plovilo, ki je bilo izdelano v Sloveniji oziroma je večinoma sad domačega znanja. Kakovost, inovativnost in dovršenost izdelkov slovenskih proizvajalcev se zrcalijo v širokem ugledu slovenskega navtičnega sektorja, ki presega nacionalne meje in žanje uspehe tudi v svetovnem merilu. Priznanje za slovensko plovilo leta v kategoriji jadrnic je prejelo podjetje Elan za Elan Impression 45. V kategoriji motornih plovil so tokrat priznanje namenili Izboljšana inačica domačega brioni 44 - Brioni 44+.

1.razred (plovila do 10 m)

Nominiranke so:
Seascape 27
Bavaria 9.7 easy
Beneteau oceanis 35 -zmagovalka
Fareast 28R
Azure 33 C
Nauticat 321

Beneteau oceanis 35

Najmanjša predstavnica oceanis nosi oznako 35 in je na las podobna svoji starejši sestri, izjemno uspešni jadrnici oceanis 38. Zasnova jadrnice za dnevne izlete, vikende ali potovanja se je obnesla bolj, kot so pričakovali celo njeni snovalci. Jadrnico, ki nam služi skozi daljše življenjsko obdobje, lahko prilagodimo svojim potrebam. Dodamo ali odvzamemo lahko predelno steno in določene sklope, kot je kuhinjski, ter si tako ustvarimo jadrnico po meri.

2.razred (plovila od 10 do 15 m)

Nominiranke so:
Bavaria 37
Jeanneau sun odyssey 349 -zmagovalka
Dehler 46
Varianta 44
Hallberg Rassy 43 Mk III
Xc-35

Jeanneau sun odyssey 349

Jeanneau sun odyssey 349 že na prvi pogled izraža svojo elegantno in čisto linijo trupa, preprostost upravljanja, dve krmilni kolesi in kopalna ploščad pa so le nekatere prednosti te vstopne jadrnice iz linije sun odyssey, ki nikakor ne želi biti manj privlačna, kakor njene starejše sestre.

3.razred (plovila nad 15 m)

Nominiranke so:
Hanse 505 -zmagovalka
Solaris 50
Dufour 560
Beneteau Oceanis 60
Jeanneau 64

Hanse 505

Hanse 505 je obdržala prepoznavno obliko in funkcionalno ureditev palube, predvsem kokpita. Tokrat prirejena za dolga križarjenja je 15 metrska lepotica primerna tudi z maloštevilno posadko, za družine in potrebe čarterja. V tri ali štiri kabinski izvedbi je na voljo z bogato opremo in za primerno ceno. Pri dizajnu so se tudi tokrat držali ustaljenega in zdaj že uveljavljenega koncepta o jadrnici, ki mora biti preprosta za jadranje, a dovolj hitra.

V razredu večtrupci, so nominiranke:

Nautitech open 40
Lagoon 39
Fontain Pajot Lipari 41 évolution
Outremer 5x -zmagovalec
Neel 45


Outremer 5x.

Outremer 5x je požel že številne nagrade, saj s svojo zasnovo izstopa v svetu hitrih katamaranov. Zasnovan skupaj z vrhunskimi navtičnimi arhitekti se lahko pohvali kot zastavonoša pri Outremer Yachting, namenjen pa je dolgim in hitrim plovbam tudi na odprtem morju. Za udobje pod palubo skrbijo odlično zasnovani bivalni prostori z opremo, izdelano s strani vrhunskih rokodelcev.

Outremer 5X  (5X = PERFORMING + ELEGANT + COMFORTABLE + EASY TO HANDLE + SEAWORTHY) združuje tradicionalne lastnosti Outremer katamaranov, nadgrajene s funkcionalno in atraktivno podobo za vse ljubitelje odprto morskih križarjenj.

1. razred  (Motorna plovila open in hard top z dolžino do 10 metrov)

Nominiranke so:
Beneteau flyer 6
Bayliner cierra 8
Quicksilver activ 805
Rinker 200 captiva
Delphia nano - zmagovalec


Delphia nano

Neobičajne oblike te novinke še najbolj spominjajo na tradicionalna nizozemska plovila, a so po prostornosti in plovnih lastnosti povsem nared za uporabo v Jadranskem morju, kjer si jo lahko zamislimo tudi kakor svojo mini hišico na morju.

Zaradi preprostega upravljanja in nizkih stroškov vzdrževanja je primerna tako za novince v navtiki kot tudi za izkušene morjeplovce, saj nudi za primerno ceno izjemno morsko izkušnjo.

2. razred  (Motorna plovila open, hard top z dolžino med 10 in 18 metrov)

Nominiranke so:
Elan 41 power
Azimut atlantis 43
Menorquin 42
Nimbus 405 coupe
Bavaria 400 coupe -zmagovalec
Windy 39 Camira

Bavaria sport 400 coupe

Četvorček sport 400, ki ga sestavljajo bavaria open, hard top, soft top in coupe si zagotovo zasluži priznanje. Na enem trupu kar štiri različice, od katerih je najbolj zanimiva ravno coupe, ki nudi vse, kar ponujajo tri različice, pa še dodatna vrata salona in možnost plovbe v slabših vremenskih pogojih.

Že preizkušena filozofija te nemške ladjedelnice in tudi preizkušena tehnologija Z pogona ob legedarno sprejemljivi ceni - to so atributi bavarie sport 400 coupe.

3. razred  :  Motorna plovila fly z dolžino med 10 in 18 metrov:

Nominiranke so:
Azimut 50
Cranchi 43 eco trawler -zmagovalec
Absolute navetta 58
Linssen Classic Sturdy 42 Sedan Deckbridge

Cranchi 43 eco trawler

Najmlajši član družine eco trawler te italijanske hiše zagotovo privlači, saj je nenavaden, všečen  in zelo uporaben. Formula, ki je zelo uspela pri največjem modelu cranchi 53 eco trawler je tu še bolj zablestela. Izredno velik salon, tri različice notranje razporeditve centralne kabine in tri verzije legendarnega IPS pogona – IPS350, 400 ali 450 so dovolj za slavje te hiše, ki letos praznuje svojo častitljivo 145. obletnico obstoja.

4. razred : Motorna plovila open, hard top in fly z dolžino nad 18 metrov:

Nominiranke so:
Prestige 750 -zmagovalec
Pershing 70
Ferreti custom naveta 28
MonteCarlo6

Prestige 750

Zastavonoša v diviziji express line, flybridge in yacht division ponuja francoski šarm in udobje. Elegantna in harmonična zunanjost, odlično urejena notranja razporeditev prostorov s kar štirimi kabinami od katerih je tista za lastnika rahlo povzdignjena z odličnim razgledom po straneh plovila. Kuhinjo z jedilnico so postavili takoj ob vhodu v salon in nudi vse za odlično francosko kulinariko. Prestige 750 je pravi predstavnik te francoske hiše, pri njegovi gradnji pa so sicer sodelovali tudi nekateri naši strokovnjaki.

V preostanku večera smo se prepustili sproščenem vzdušju, ko smo lahko skupaj nazdravili navtičnim dosežkom z dobro kapljico vinske kleti Rodica, ki prihaja iz osrčja slovenske Istre, natančneje iz vasi Truške nad Marezigami pri Kopru. Vinska klet Rodica se lahko ponaša s priznanjem ene največjih ekoloških vinogradniških kmetij v Sloveniji, nedavno pa so uspešno zaključili tudi z izgradnjo nove kleti.

Brez dvoma se je odličen kozarec vina podal k Mediteranskim dobrotam, ki so jih pripravili v kuhinji Glažuta.