Hrvaška ladjedelnica Brodosplit je splovila največjo ladjo na svetu za prevoz težkih tovorov.

Ladja z imenom  Jumbo Kinetic je namenjena prevozu težkih tovorov in drage opreme, ki se uporablja pri vrtanju podmorskih naftnih vrtin. Ladja v dolžino meri 152 m, široka je 24, ugrez pa znaša 8 m. Na njej sta nameščeni dve dvigali katerih nosilnost znaša 1.500 t. Skupno lahko tako dvigne 3.000 ton težko breme, kar je trenutno največja teža, ki jo lahko dvigne ladja v tem razredu. Nosilnost ladje pri ugrezu 8,1 m znaša 14.000 ton. Ladjo poganjata dva motorja z močjo po 4500 kW. Pri 750 obratih v minuti ladja razvije hitrost 17 vozlov.

Skladiščni prostor na ladji je izdelan izjemno natančno. Pri gradnji so morali upoštevati stroge zahteve naročnika, zaradi česar se tolerance v dimenzijah merijo v mm. Prostor je izdelan tako, da se lahko prilagaja velikosti tovora, ki ga ladja prevaža. Pregrade je možno postaviti kamorkoli. Zaradi tega je bila zahtevana tako velika natančnost. Poleg številnih tehničnih posebnosti ladje, je na njej vgrajena številna tehnološko sofisticirana oprema.

Ladjedelnica je ladjo izdelala v borih 21 mesecih. Za njih je to vrhunski dosežek in veseli so, da bodo lahko tako zahtevne projekte izvajali tudi v bodoče. Ladja 473, kot je bilo delavno ime projekta, je prva od dveh, ki jih je v ladjedelnici Brodosplit naročilo nizozemsko podjetje. Zgrajena je po strogih standardih registra Lloyd in je izdelana v razredu 1A super, kar pomeni, da lahko sama prebije led debeline do 1m brez pomoči ledolomilca.