Letošnji Transat Jacques Vabre se počasi končuje. Vse ekipe v razredu Imoca, Multi50 in Ultimate so že na cilju v brazilskem Itajai-u. Pluje le še razred Class40 v katerem je v konkurenci še 11 plovil, tri pa so že odstopila.

Zadnjih 24 ur jadranja v skupini Class40, kjer jadrajo enotrupne 40 čeveljske jadrnice, bo za jadralce izjemno napetih. Verjetno bo to najbolj izenačena bitka na letošnji regati. Klub temu, da ekipe plujejo že 23 dni in so prepluli 5100 nmi je razlika med vodilnima ekipama le 10 nmi. Ekipa Le Conservateur vodi že od drugega dneva regate. Pred zasledovalci sta si v prvem delu nabrala preko 330 nmi prednosti. Šibki vetrovi v področju Doldrums so ju upočasnili in zadnjih 500 nmi plovbe se jima je ekipa V and B približala na le 10 nmi. V zadnjih 24 urah je zaostanek zmanjšala za 6 nmi.  Do cilja ju loči le še 150 nmi. Plujeta s hitrostjo preko 12 vozlov. Kdo bo prvi prijadral v cilj, bomo videli danes proti večeru. Trenutno tretje uvrščena ekipa je Carac Advanced Energies s Louisom Ducom in Christophe Lebas na krovu. Njun zaostanek za vodilnima je že preko 330 nmi in možnosti za zmago nimata več. Pred četrto ekipo imata 250 nmi prednosti. Če bosta jadrala z enakim tempom vse do cilja, jima tretje mesto ne mora več uiti.

V razredu IMOCA je do cilja priplulo devet ekip, 11 pa jih je moralo regato zapustiti. Najhitrejša je bila ekipa PRB s skippejema Vincentom Riou-em in Sebastienom Col-om za krmilom. Druga je v cilj priplula ekipa Banque Populare VII, tretja pa Queguiner - Leucemie Espoir.

V razredu hitrih trimaranov Multi 50 so cilj dosegle 3 od štirih ekip. Najhitrejša je bila ekipa FenêtréA Prysmian, sledila ji je Ciela Village, na tretjo stopničko pa je prijadrala ekipa Ciela Village.

Kot smo pisali že prejšnji teden je v najhitrejšem razredu Ultime, prvo mesto zasedla ekipa Macif drugo pa Sodebo Ultim. Ekipama Prince de Bretagne in Actual ni uspelo pripluti do cilja.