Kapitan in prvi oficir na vlačilcu MV Hamal, sta bila spoznana za kriva pri trgovanju  z mamili. Na vlačilcu MV Hamal sta prevažala kar 3,2 tone kokaina.

Vlačilec Hamal, ki pluje pod Tanzanijsko zastavo je bil zaustavljen v Severnem morju približno 100 nmi od pristanišča Aberdeenshire leta 2015. Namig, da ladja prevaža drogo so Angleži prejeli s strani francoskih carinskih organov. Pospremili so jo v pristanišče Aberdeen in temeljito preiskali. Poleg tankov za balastno vodo so našli 128 paketov kokaina v skupni teži 3,2 tone. Tržna vrednost zasežene druge je okrog 600 mio EUR.

Vlačilec je drogo natovoril na krov v mesecu marcu 2015, pet dni po tem, ko so zapustili pristanišče  Georgetown v ZDA. Med devetimi člani posadke so za štiri ni bilo dovolj dokazov za obtožbo, tri so oprostili medtem ko sta kapitan in prvi oficir obtožena trgovine z mamili. Kazen jima bodo na sodišču v Glasgowu izrekli 12.8.2016.

Zaseg je trenutno največji zaseg kokaina na ladji na področju Evrope. Droga je bila verjetno namenjena Evropskemu trgu, večina pa bi verjetno končala v Angliji.

Vir: gcaptain.com; Foto: UK National Crime Agency