Danes ob 13.02 uri  se je izpred luke Les Sables d'Olonne 29 skipperjev podalo na plovbo okoli sveta. Sami na svojih jadrnicah bodo morali prepluli preko 40.000 navtičnih milj. Cilj je prepluti v cilj v manj kot 78 dneh, kolikor je za plovbo potreboval zadnji zmagovalec Francoz Francoiz Gabart. Seveda izziv ni enostaven in bo za marsikaterega skipperja dosežek že to, da se bo uspešno vrnil v cilj.

V sončnem vremenu in rahlem severovzhodniku je jadralce pozdravila 350.000 glava množica na obalah. Na prvih miljah plovbe v Atlantski ocean jih je spremilo preko 1000 plovil vseh tipov in velikosti.

Regato je najbolje začel Vincent Riou, ki se že lahko pohvali z eno zmago na regati. S svojo jadrnico, ki je opremljena s krili, je uspel že v prvih 30 minutah nabrati nekaj prednosti pred ostalimi. Zaradi spremembe hitrosti vetra, se mu je približal Sebastien Josse in ga uspel celo prehiteti. No, ko se je veter spet nekoliko okrepil, ja Riou zopet zajadral na čelo flote. Britanec Alex Thomson je pričel nekoliko bolj umirjeno. Jadral je z nekoliko manjšimi jadri kot tekmeci, vendar izbral najkrajšo pot preko zaliva Biscay proti rtu Finisterre na severozahodnem koncu Španije. Za manjša jadra se je odloči, ker je vremenska napoved predvidevala, da bodo vetrovi kmalu narasli na hitrosti vse do 25 vozlov.

Najhitrejši jadralci bodo verjetno jadrali kot bo le možno vzhodno, ker bo tu največ vetra. Na zahodu se namreč zadržuje območje visokega pritiska s šibkejšimi vetrovi. V naslednjih dneh predvidevajo, da bo hladen zrak s severa prinesel bolj nestabilno vreme in vetrove, ki bodo pihali s hitrostjo preko 30 vozlov. Tu se bo nedvomno pokazala prednost jadrnic, ki so opremljene s krili.

Regato bomo na eNavtiki spremljali dnevno in poročali o vseh zanimivih dogodkih.