Elegantna jadrnica Grand Soleil 58 Performance si je prislužila nominacijo za Evropsko plovilo leta 2017 v razredu luksuznih potovalnih jadrnic.

Italijanska ladjedelnica Grand Soleil je za izdelavo nove jadrnice k sodelovanju povabila podjetje Nauta Design ter mednarodno priznanega navtičnega arhitekta Umberta Felicija. Njihova naloga je bila, izdelati edinstveno jadrnico, ki bo imela vrhunske plovne lastnosti in hkrati postavila nove standarde pri oblikovanju elegantnih plovil.

Da so nalogo opravili uspešno, se vidi že ob prvem pogledu na elegantno lepotico. Čiste linije, skoraj raven krov, velika jadra, široka krma in prostornost, so le nekatere od lastnosti te 17,5m in 5,2m široke jadrnice.

Široka krma ima dve krmarski kolesi. Tik ob njima so vitla s katerimi lahko upravlja krmar. Pred krmarskimi kolesi sta široki klopi na katere se lahko namesti celotna posadka plovila. Miza med klopmi je zložljiva in jo lahko med plovbo pospravimo, da ne ovira gibanje posadke med prečenjem. Streha salona je le nekoliko dvignjena. Ko bomo na sidru, bo služila kot sončna ploščad. Tudi premec plovila je čist, raven in prostoren. Zaradi premišljenega oblikovanja, ima jadrnica veliko prostora za poležavanje in sproščanje.

Ko stopimo pod krov, bomo presenečeni nad volumnom plovila. Na levi strani salona je kuhinja v obliki črke L. Ima dvojno pomivalno korito, plinsko pečico in štedilnik, mikrovalovno pečico, hladilnik in zamrzovalnik. Prostora za shranjevanje je ogromno. Če želimo, lahko vgradijo dodaten hladilnik, vinsko klet, ledomat, pomivalni stroj ali pa pralno sušilni stroj.

V standardni izvedbi ima jadrnica tri kopalnice. Ena je med kuhinjo in levo krmno kabino, druga nasproti kuhinje na desni strani plovila in tretja v premcu, poleg lastniške kabine. Desna in prednja imata ločeno tuš kabino . Salon se razprostira čez celotno širino plovila. V levem delu, pred kuhinjo je sedežna garnitura v obliki črke U, ter klop na desni strani. Prostora je dovolj za osem oseb. Miza je zložljiva in nastavljiva po višini. V kolikor je spuščena, iz sedežne garniture na levi strani nastane udobna postelja za dve osebi. Plovilo je možno naročiti tudi v čarter različici s petimi kabinami. V tem premeru se moramo odpovedati kopalnici na desni strani, kjer je soba s pogradom, ter prednja lastniška kabina je nekoliko manjša, saj je v premcu plovila še kabina za skipperja.

Zaradi široke krme sta obe kabini prostorni . Leva ima dvojno posteljo, desna pa dve ločeni postelji. V standardi izvedbi imata vsaka svojo kopalnico.

Pri izdelavi pohištva so uporabili nove materiale, ki so trpežni in lahko. Teža jadrnice znaša 18.900 kg. Vgrajen ima 800 litrski rezervoar za sladko vodo in 600 za gorivo. V standardni različici je vgrajen Volvo Penta motor s 75 KM, opcijsko pa se lahko odločimo za močnejši različici s po 110 ali celo 150 KM. V osnovni različici ima kobilico na globini 2,90m. Za bolj športno naravnane lastnike je možno jadrnico naročiti s kobilico na 3,15m globine.

Grand Soleil 58 Performance ima CE ceritifikat »A« Ocean in je registrirana za 12 oseb, kar bo navdušilo tiste, ki bi se radi podali na daljše plovbe v Mediteran in preko oceanov.