Največja japonska ladijska družba NYK Line (Nippon Yusen Kabushiki Kaisha) ima 132 letno tradicijo. Prvič v svoji zgodovini je ženko povišala v kapitana ladje.

NYK line niso prva družba na svetu, ki ima med svojim osebjem kapitana nežnejšega spola. Leta 2015 je prvo kapitanko dobila ladijska družba Mitsui OSK Lines Ltd. in leto kasneje Kawasaki Kisen Kaisha Ltd.

Po zaključenem študiju na Nacionalnem inštitutu za tehnologijo leta 2004, se je Tomoto Konishi pridružila podjetju kot prva ženska, ki je bila zaposlena na ladji. Do sedaj je opravljala delo prvega oficirja. Trenutno je na plovbi, kjer še opravlja delo prvega oficirja. K jo bo zaključila, bo premeščena na novo delavno mesto, kapitana ladje.

Kratka zgodovina podjetja NYK Line

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1885. Uspešno in predano delo je omogočilo podjetju izjemno hitro rast. Leta 1920 so že zaposlovali preko 1400 ljudi na različnih delavnih mestih od kapitanov ladje, inženirjev, telekomunikacijskih operaterjev do mornarjev. Leta 2004 so bili prva Japonska ladijska družba, ki je zaposlila oficirja na ladji nežnejšega spola. In z mesecem aprilom letošnjega leta so na mesto kapitana zaposlili prvo žensko v svoji 132 let dolgi zgodovini. Poleg kapitanke  Tomoto Konishi ima podjetje trenutno na ladjah zaposlenih še 14 žensk.