V obdobju do 14. maja 2017 lahko obiščite 11. Dneve istrskih špargljev, ko bodo v več kot 30 restavracijah z različnimi specialitetami poskrbeli za prebuditev vseh vaših čutil.

Divji šparglji sodijo med najbolj popularna živila Severozahodne Istre, nabirajo pa se od sredine marca do konca maja. To je tudi obdobje, ko na področju Umaga, Novigrada, Brtonigle in Buj potekajo številni festivali in prireditve, na katerih lahko okušate ravnokar nabrane šparglje in različne specialitete narejene iz njih.

Poleg tega, da je izjemna delikatesa v kulinariki, ta »cesarska zelenjava« kot so jo imenovali stari Rimljani, svojo prepoznavnost dolguje nutritivnim vrednostim, ki jih ima in zaradi katerih so šparglji idealni za reducirano prehrano in čiščenje telesa. Šparglji so eni najbolj dragocenih samoniklih kultur na področju Istre, njihova vrednost je prepoznavna tudi na evropskem nivoju. Na novigradskem Šparugafestu - enodnevnem kulinaričnem dogodku, ki bo letos 28. aprila potekal v starem mestni jedru, bodo obiskovalcem specialitete pripravili izkušeni kulinarični chefovi. Od 21. do 23. aprila v Kaštelu nedaleč od Buj lahko uživate v „špargljih na tisoč načinov“ ter bogatem kulturno-zabavnem in športnem spremljevalnem programu. 

„Že enajsto leto imamo priložnost, da istrsko kulinarsko kulturo prenašamo in predstavimo skozi številne kulinarične prireditve. Dnevi istrskih špargelj so eden izmed dogodkov, ki ga vsako leto obišče več kot 30.000 gostov iz Slovenije, kar dokazuje da smo postali prepoznavni tudi izven hrvaških meja. Tovrstne prireditve izboljšujejo destinacijski turizem, poudarjajo lokalne vrednosti, podaljšujejo turistično sezono in severozahodno Istro uvrščajo med konkurenčne destinacije«, meni Milan Popović, direktor Turistične skupnosti mesta Umag in predsednik klasterja severozahodne Istre.

Obstaja obilje receptov za pripravo jedi na osnovi špargljev, tukaj pa vam predstavljamo recept za  tortelline iz boškarina na kremi od divjih špargljev, znane specialitete restavracije San Rocco iz Brtonigle. Na oljčnem olju pražite nasekljano meso boškarina in drobno nasekljano čebulo dokler tekočina od mesa ne izpari, potem začinite s soljo in s poprom. Za torteline je treba raztegniti testo in s kalupom ali s kozarcem narediti kroge od približno 10 cm, napolniti jih z nadevom in jih oblikovati v obliko tortelina. Za kremo je divje šparglje treba sčistiti, skuhati in na koncu zmiksati. Et voilà! Specialiteta, ki osvaja tudi najbolj zahtevne brbončice je nared!