Od 22. avgusta do 3. septembra je v Hondurasu potekalo svetovno prvenstvo v prostem potapljanju. Slovenijo je zopet odlično zastopala Alenka Artnik.

Slovenska potapljačica Alenka Artnik si je naziv svetovne prvakinje priborila lansko leto, ko se je na dah uspela potopiti do globine 82m. Letošnje leto se je v Honduras odpravila kot branilka naslova.

Seveda Alenkin cilj ni bil le obranit naslov, temveč si je zastavila višji cilj. Svoj lanskoletni dosežek je želela izboljšati. In to ji je tudi uspelo. Z dvojno plavutjo se je spustila v globine morja v kraju Roatan, kjer je potekalo letošnje svetovno prvenstvo. Minuto in 45 sekund je potrebovala, da je dosegal neverjetno globino 100m. Dodatno minuto in 40 sekund je potrebovala, da se je vrnila nazaj na površje. S svojim rekordnim dosežkom je uspešno ubranili naslov in se ponovno zavihtela na najvišjo stopničko v ženskem potapljanju na dah.

Tekmovanja v Ratanu se je udeležilo 36 moških tekmovalcev in 22 deklet. Med moškimi se je najgloblje potopil David Mullins. Dosegel je globino 126m. Označbo na 100m globine je uspelo doseči oziroma preseči še devetim potapljačem, medtem ko je v ženski kategoriji to uspelo le naši predstavnici.

Video celotnega potopa Alenke Artnik: