Endurance

Znanstveniki, podvodni arheologi, so našli razbitino legendarne ladje Endurance, ki je potonila pred 107 leti.

Ladja Endurance je tista ladja, s katero je Sir Ernest Shackleton leta 1915 odplul na Antarktiko, da bi z ekipo kot prvi prišel na južni pol. Ko so pripluli na Antarktiko, so se vremenske razmere močno poslabšale. Morje je začelo zamrzovati in je ukleščilo leseno ladjo. Pod pritiskom ledu se je ladja zdrobila in potopila. Posadka se je rešila z ladje. Ostali so osamljeni na ledenem kontinentu.

Endurance

Po 107 letih so ladjo odkrili na morskem dnu na globini približno 3000 m. Ladja je izjemno dobro ohranjena. Mrzla voda jo je dobesedno konzervirala. Večina konstrukcije je še vedno nepoškodovane. Napis z imenom Endurance je skoraj nedotaknjen.

Iskanje ladje je izvajal Falklandski zgodovinski sklad. Uporabljali so južnoafriški ledolomilec Agulhas II in daljinsko vodene podmornice, podvodne drone. Po izjavah raziskovalcev je bilo to eno najzahtevnejših iskanj doslej. Ledolomilec je stalno premikal led, ki je pred dobrimi 100 leti povzročil potopitev ladje Endurance. Iskanje je potekalo v težkih vremenskih razmerah. Temperature so se večino časa gibale globoko pod ničlo vse do -18 stopinj C.

Kje je ladja danes

Ladjo so odkrili na morskem dnu na globini 3008 m v Weddellovem morju. Daljinsko vodene podmornice so 14 dni plule po morskem dnu po predefinirani poti, ki so jo izračunali na podlagi vremenskih razmer v času potopitve ladje. Ladja je v območju Antarktike, za katero je podpisan mednarodni sporazum. Ladje in njenih delov ne smejo dvigniti ali poškodovati. Postala je spomenik globoko pod morsko gladino in antarktičnim ledom.

Foto: Wikipedia