Zaliv Jurjevica, otok Pag

Severni del Jadrana je navtično zelo zapostavljen. Večina jadralcev želi obiskati otoke v južni Dalmaciji, kot so Brač, Hvar, Korčula ali Lastovo, otoki v Kvarnerju pa so zapostavljeni. Seveda ima to svoje prednosti. Če jih obiščete, se ne bo treba boriti za mesto na sidrišču.

V lanskem letu smo pluli vzdolž zahodne obale otoka Pag, vse od rta Lun, do mesta Novalja. Vmes smo se ustavili v dveh zalivih in v enem izmed njih tudi prenočili.

Zaliv Jurjevica je majhen zaliv. Če se mu ne bomo približali ali vpluli vanj, ne bomo opazili, da je dno peščeno, zaradi česar je voda izjemne turkizne barve in vabi k postanku. V zalivu je majhen pomol, ob katerem lahko pristanemo s pomožnim plovilom, za njim pa majhna peščena plaža. V poletni sezoni ga obišče veliko kopalcev. Ker je dosegljiv le po vodni poti, vsi priplujejo s plovili. Večina ga zapusti že v popoldanskih ali zgodnjih večernih urah. Če nameravate v zalivu prespati, boste verjetno sami.

Zaliv je izjemno primeren za majhne otroke. Globina morja za pomolom je pod 1 m, zaradi česar je idealen za igre v vodi.

Videoposnetek zaliva iz zraka

Natančna Lokacija zaliva: Jurjevica na otoku Pag