Hrvaški otok Krk bo poleg obstoječega mostu dobil še enega. Podjetje HAK je objavilo razpis za pripravo študij in dokumentacije za izgradnjo kombiniranega mostu za cestni in železniški promet.

Čeprav se sliši neverjetno, a otok Krk bo verjetno v prihodnjih desetih letih dobil še en most. Novi most naj bi služil tako za cestni kot za železniški promet. Železniška proga naj bi povezovala terminal v kraju Omišalj z Reko. Podjetja, ki so zainteresirana za pripravo študijske dokumentacije, se morajo na razpis prijaviti do konca meseca.

Novi most naj bi bil dvonivojski. Spodnji nivo bi bil namenjen železniški povezavi, na zgornjem nivoju pa bi bili štirje vozni pasovi za cestna vozila. Obstoječi most na otok bo deloval tudi v prihodnosti. Z izgradnjo novega računajo, da bodo obremenitev starega bistveno zmanjšali, saj je bil v zadnjih letih ozko grlo pri vračanju z otoka Krka na celino.

Novi viseči most bo dolg 850 m, sledil mu bo viadukt dolžine 900 m. Imel bo štiri vozne pasove na zgornjem nivoju, na spodnjem nivoju pa bosta dva železniška tira. Most naj bi stal 1,6 km južno od obstoječega, na otoku Krk pa bi se priključil na obstoječi cestni križ.

V pripravljalnem obdobju, ki bo predvidoma trajal pet let, bodo izvedli študije izvedljivosti projekta in vpliva na okolje. Gradbena dela na projektu se bodo začela šele po uspešno zaključenih študijah.