Letošnje svetovno prvenstvo v razredu ORC bo potekalo v Tržaškem zalivu. Jadralce iz celega sveta bo gostila marina San Rocco v Miljah, tik ob slovensko-italijanski meji.

Letošnje Svetovno prvenstvo ORC se bo pričelo 30.6. in bo potekalo vse do 8.7.2017. Tekmovanja se bo udeležilo 127 plovil iz 19 držav sveta. V razredih B (dolžina plovila med 9,65-11.50m) in C (dolžina plovila med 8,45-9,65m) je prijavljenih 55 plovil, kar je največje možno število, v razredu A (dolžina plovila med 11,50-17,0m) pa je trenutno prijavljenih 17 plovil. Skupno bo na regati nastopilo preko 1500 jadralcev. Zastopane bodo naslednje države: Velika Britanija, Grčija, Rusija, Nemčija, Ukrajina, Finska, Turčija, Norveška, Danska, Nizozemska, Španija, Estonija, Češka, Malta, Hrvaška, Ciper, Avstrija, Italija, Ciper in seveda Slovenija.

Kaj se bo dogajalo?

Prve tri dni bo potekala regsitracija plovil in opravljanje meritev. Tretji dan bo namenjen treningu posadk pred pričetkom regat, ki se bodo pričele 3.7. Najprej bodo svoje moči pomerili z dvodnevno regato po odprtem morju, ki bo skupno trajala med 30 in 36 urami. V naslednjih dneh (5.-8.7.) bodo potekale krajše priobalne regate, ki bodo v Tržaški zaliv nedvomno pritegnile številne gledalce.

Slovenijo bo zastopalo kar sedem jadrnic

Na prvenstvo so se uvrstile XXX slovenske posadke. V razredu A, kjer so največje jadrnice nas bo zastopala posadka Megaenergija iz YC Skipper Maribor. V razredu B bodo Slovenijo zastopala kar tri plovila.

- Sky (Elan 450) iz PD Morska Vidra s krmarjem Marjanom Kočilo

- Karpo (Elan 450) iz JK Loka Taiming s krmarjem Dušanom Ušeničnikom in posadko Aleš Hafner, Gregor Sivic,  Gregor Štefe, Igor Erste, Marko Trebec, Matjaž Begus, Mitja Herak, Oton Hafner, Simon Savski in Tadej Ušeničnik.

- Taia2 &White Goose iz JK loka Taiming s krmarjem Goranom Djordjevičem

V razredu C, kjer so najmanjše jadrnice, bodo pod slovensko zastavo jadrali:

- Aurora Pirnar iz JK NASA na jadrnici X35

- Shark iz Jadralnega kluba Pozejdon na jadrnici SunFast 3200

- Fado z Damjanom Miljavcem za krmilom Salone 37RK

V kolikor si tekmovanja ne boste utegnili ogledati v živo, ga bomo spremljali na spletni strani, kjer si boste lahko prebrali vse o dogajanju v Tržaškem zalivu.