V Portu se je danes zaključilo svetovno prvenstvo v razredu 49er, kjer je med 81 zelo konkurenčnimi posadkami med 28.8. in 2.9. za Slovenijo jadrala posadka Janežič-Prinčič. Celotno prvenstvo so zaznamovali zelo zahtevni in tudi netipični pogoji, ki so onemogočali jadranje, od brezvetrja in goste megle v prvih dveh dneh do premočnega vetra in prevelikih valov v nadaljevanju prvenstva, kar je povzročalo veliko težav, preobračanja jadrnic, odstopanj in reševanj. Tako so organizatorji od prvotno načrtovanih 16 izpeljali le 10 oziroma le 8 plovov glede na skupine v finalih.

Posadka Janežič-Prinčič je na koncu skupno odjadrala le 8 plovov in prvenstvo zaključila na skupno 59. mestu. Svoja zadnja dva plova v finalih tega svetovnega prvenstva sta uspela odjadrati še v petek, preden so jih organizatorji prekinili v tretjem plovu zaradi premočnega vetra in prevelikih valov. Sicer so bili za soboto na zadnji dan finala načrtovani še štirje plovi, a je veter zopet prekrižal načrte. Svetovno prvenstvo se je tako zaključilo s petkovo uvrstitvijo.

Britanski posadki sta na tokratnem svetovnem prvenstvu zasedli prvi dve mesti, zmagala sta Dylan Fletcher – Scott in Stuart Bithell, druga sta bila James Peters in Fynn Sterrit, na tretje mesto pa se je uvrstila avstrijska posadka Benjamin Bildstein and David Hussl.

Vir: JZS.si