Peter Janežič in Sebastian Prinčič, Kim in Lin Pletikos, Toni Vodišek, Žan Luka Zelko Tina Mrak in Veronika Macarol

Med 30. julijem in 12. avgustom bo drugo največje dansko mesto Aarhus prizorišče težko pričakovanega World Sailing Svetovnega prvenstva v jadranju 2018, kjer se bodo že delile prve vozovnice za prihodnje poletne olimpijske igre Tokio 2020. Svetovno prvenstvo za vseh 10 olimpijskih razredov v jadranju ter za razred formula kite bo eden največjih športnih dogodkov letos, kjer bodo jadralci iz več kot 100 držav tekmovali za svetovna odličja in se kvalificirali za naslednje poletne olimpijske igre.

Slovenijo bo zastopalo 11 jadralk in jadralcev v 9 posadkah v 5 olimpijskih razredih ter razredu formula kite: posadki v dvosedih Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 ženske ter Peter Janežič in Sebastian Prinčič v razredu 49er, v enosedih bodo nastopili Žan Luka Zelko in Nik Pletikos v razredu laser standard, brata Jan Orel in Liam Orel v razredu finn ter sestri Kim Pletikos in Lin Pletikos v razredu laser radial ženske, Toni Vodišek pa bo nastopil v zaenkrat še ne olimpijskem razredu formula kite.

Tina Mrak in Veronika Macarol prizorišče dobro poznata, saj sta prav tam leta 2015 osvojili naslov evropskih prvakinj, zlato medaljo z evropskega prvenstva pa sta osvojili tudi letos maja v bolgarskem Burgasu:"Poznava jadralno polje in prizorišče in bova za spoznavanje porabili manj časa. Toda glede na prejšnje dosežke je to povsem nova dirka, morali se bova osredotočati na posamične regate in na jadranje vsak dan posebej. A za nama je uspešna sezona, še posebej izstopa zlato na Evropskem prvenstvu. Le delati moramo naprej v tej smeri in biti osredotočeni. Zelo pomembno bo, da bi v prvem poskusu osvojili olimpijsko normo. V razredu 470 bo na voljo osem mest, osem reprezentanc si bo zagotovilo olimpijske igre," je povedala Tina Mrak. "Glavni cilj bo osvojitev norme, a glede na to, da sva bili v tej sezoni zelo uspešni, zmagali sva tudi v svetovnem pokalu v Miamiju in na EP v Bolgariji, so najine želje še višje, cilj je medalja," je dodala flokistka Veronika Macarol, ki je uspešno okrevala po operaciji pred mesecem dni.

Vodja slovenske reprezentance na Svetovnem prvenstvu Jure Orel, predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport pri Jadralni zvezi Slovenije, je pred odhodom jadralcev v Aarhus povedal: "Imamo dobro reprezentanco, naš glavni adut je ženska posadka v razredu 470, za ostale pa bo rezultat precej odvisen od razmer. Jadranje je kompleksen šport in lokalni pogoji so pomemben faktor, zato se naši jadralci pripravljajo doma in po svetu. Če bodo pogoji dobri, nas lahko čaka še kakšno presenečenje. Na tem prvenstvu bo podeljenih 40% olimpijskih mest, nato pa bomo imeli možnost za kvalificiranje še dvakrat - enkrat v letu 2019 in nato še v letu 2020.”

Konkurenca bo v vseh razredih močna, naši reprezentanti v drugih razredih se bodo borili za uvrstitve v zlate skupine oziroma se poskušali prebiti v prve polovice flot. Spomnimo: na Evropskem prvenstvu v Franciji je v razredu laser standard Žan Luka Zelko na koncu osvojil 43. mesto v odprti mednarodni konkurenci ter 29. mesto v konkurenci evropskih tekmovalcev v laserju. Nik Pletikos, ki bo ravno tako jadral v razredu laser standard, je sicer maja v ne olimpijskem razredu laser radial v francoskem La Rochellu postal evropski prvak.

Peter Janežič in Sebastian Prinčič sta sredi prejšnjega meseca v Gdynii na odprtem Evropskem prvenstvu v evropski konkurenci osvojila 24. mesto, skupno v pa sta bila 31.

Sestri Kim in Lin Pletikos se bosta pomerili v konkurenci jadralk razreda laser radial. V tem razredu Slovenci na olimpijskih igrah doslej še nismo imeli svoje tekmovalke. Starejša izmed sester Pletikos, Kim Pletikos, je lani na svetovnem prvenstvu osvojila odlično 22. mesto, na letošnjih sredozemskih igrah pa je bila deveta. Lin Pletikos pa je v začetku meseca osvojila 19. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v tem olimpijskem razredu.

 

V razredu finn, v katerem je na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru Vasilij Žbogar osvojil srebrno kolajno, ki je že njegova , bosta Sloveniji olimpijsko vozovnico poskušala prijadrati brata Orel - Jan in Liam. Mlada koprska jadralca pridno nabirata izkušnje v tem prestižnem olimpijskem razredu. Liam je bil med drugim lani tretji na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Toni Vodišek, večkratni svetovni in evropski prvak v razredu formula kajt do 19. leta starosti je ta naziv osvojil tudi letos v Warnemünde v Nemčiji, v ponedeljek pa se bo pridruži slovenski reprezentanci na Danskem, kjer bo na svetovnem prvenstvu tekmoval v razredu formula kite. Ravno te dni pa tekmuje v razredu TwinTip slalom race na svetovnem prvenstvu v Italiji, saj je ta razred uvrščen na mladinske olimpijske igre (YOG), ki bodo oktobra letos v Argentini, z zmago v Dakhli v Maroku februarja letos pa si je že prislužil mladinsko olimpijsko vozovnico v razredu TwinTip slalom race.

S prvimi plovi bodo začeli v četrtek, 2. avgusta, v razredih finn in 470 ženske, z regato za medalje pa bodo v teh razredih zaključili teden kasneje, v četrtek, 9. avgusta.

Za razrede 49er, laser standard in laser radial se prvi plovi začnejo v soboto, 4. avgusta, regate za medalje bodo za razrede laser standard in laser radial v petek, 10. avgusta, za razred 49er pa v soboto, 11. avgusta.

Razred formula kite začne v nedeljo, 5. avgusta, z regato za medalje pa se zaključi v soboto, 11. avgusta.