Alenka Valenčič, Benjamin Aganovič, Ivan Vakhrushev in Luka Zabukovec

Jutri se v mestu Pollença na severu španskega otoka Mallorca začenja evropsko prvenstvo za razred ILCA v kategoriji U21. Ženske bodo nastopile v ILCA 6, moški pa v ILCA 7. Slovenijo zastopajo reprezentantje Alenka Valenčič, Benjamin Aganovič, Ivan Vakhrushev in Luka Zabukovec. 

Našo mlado reprezentanco spremlja trener Matija Čok, ki nam je s prizorišča sporočil: “Z ekipo smo prizorišče prvenstva spoznali na dveh treningih po šibkejšem vetru do 10 vozlov. Napoved za prvenstvo je prve dni podobna, proti koncu tedna pa naj bi veter pojačal. To je za ekipo eden od vrhuncev sezone, potem ko so (z izjemo Ivana) v februarju že nastopili na članskem evropskem prvenstvu v Atenah. Pričakujem dobre rezultate, predvsem za Lukca in Alenko vemo, kakšne rezultate sta dosegala v kategoriji U19, zdaj je čas, da to pokažeta še tukaj. Luka sicer kot najmlajši od naših tekmuje tudi v U19, verjamem pa, da se lahko brez težav kosa tudi z starejšimi fanti. Kot vedno bo veliko odvisno od pogojev in ohranjanja zbranosti v vsaki situaciji.”

V moški konkurenci bo na startu 136 jadralcev, od katerih jih bo 123 nastopilo v evropski konkurenci, 40 jih bo jadralo v U19. V ženski konkurenci bo nastopilo 65 jadralk, dve ne prihajata iz Evrope. 

Spomnimo - Luka Zabukovec je decembra na svetovnih mladinskih prvenstvih 2023 Youth Sailing World Championships v brazilskem Búziosu osvojil naslov mladinskega svetovnega podprvaka in srebrno odličje, Alenka Valenčič pa se je na nedavno končanem članskem evropskem prvenstvu v Atenah najprej uvrstila v zlato skupino, potem pa zaključila na 25. mestu v konkurenci 107 deklet.

Jutri so na sporedu prvi kvalifikacijski plovi, od četrtka naprej pa finalne regate. Prvenstvo se bo z zadnjimi regatami zaključilo v soboto, 23. marca.

Alenka Valenčič, Benjamin Aganovič, Ivan Vakhrushev in Luka Zabukovec

Slika 2: Alenka Valenčič, Benjamin Aganovič, Ivan Vakhrushev, Luka Zabukovec in trener Mitja Čok