30. Sailing Point Easter Regatta

Od regate z 90 udeleženci do največje regate v tem delu Evrope. V Piranskem zalivu bo jadralo več kot 600 optimistov.

Med 27. in 31. marcem 2024 bo Jadralni klub Pirat Portorož (JK Pirat) gostil več kot 600 nadobudnih optimistov na jubilejni 30. Sailing Point Easter Regatti, ki velja za najštevilčnejšo v tem delu Evrope.

Sailing Point Easter Regatta je v 30 izvedbah zrasla v eno največjih srečanj mladih jadralcev v tem delu Evrope in predstavlja izjemno priložnost za promocijo Slovenije, slovenske Istre ter Portoroža in Pirana kot jadranju prijaznih destinacij. Vsako leto v Portorož privabi nekatere najboljše mlade evropske jadralce. Tudi letos bo tako. Jubilejnega dogodka se bo udeležilo več kot 600 otrok iz 20 držav. 

Mitja Margon, predsednik JK Pirat Portorož: “Organizacija tako številčne in prepoznavne regate je privilegij in obenem velika odgovornost. Izjemno smo hvaležni, da se na regato vsako leto vrača toliko otrok, trenerjev in družin in da mnogi ohranjajo lepe spomine na velikonočne praznike v Portorožu. Naš cilj je, da regata še naprej raste in ostaja na tako visokem nivoju, zato se bomo še naprej trudili za izboljšave in razvoj. Zahvaljujem se ožji organizacijski ekipi, vsem članom kluba, prostovoljcem in podpornikom, ki verjamejo v naše delo in nam pomagajo pri uresničevanju ciljev."

O izjemnem pomenu, ki ga ima športni turizem za destinacijo Portorož in Piran, sta se strinjala tudi Christian Poletti, podžupan Občine Piran, in Elena Šverko iz Turističnega združenje Portorož, ki sta organizatorjem čestitala za izjemne uspehe in poudarila prizadevanja Občine ter Združenja pri podpori klubu. 

Prva Velikonočna regata z 90, letošnja z več kot 600 udeleženci

“Prva regata je leta 1993 nastala spontano, na pobudo takratnega predsednika avstrijske zveze optimistov Wernerja Delle Kartha, ki je klubu poslal prošnjo za gostovanje 30 jadralcev razreda Optimist v času velikonočnih praznikov. Takratno vodstvo kluba se je odločilo, da organizira posebno, dvodnevno regato in jo poimenuje Velikonočna regata. Udeležilo se je je okrog 90 jadralcev iz obalnih klubov, posamezniki iz zamejstva in avstrijski jadralci,” se začetkov spominja Vera Maraspin Čarman, častna članica kluba in do nedavnega vodja organizacijskega odbora in gonilna sila regate.

Prva štiri leta je bila regata dvodnevna. Število jadralcev je postopoma raslo. Slovencem, Avstrijcem in Italijanom so se v naslednjih letih pridružili še Nemci, Hrvati in Madžari – vsega skupaj jih je bilo približno 130. Leta 1997 so v klubu prvič organizirali tridnevno Velikonočno regato, ki je v Portorož med prazniki pritegnila še več jadralcev že teden dni pred uradnim pričetkom dogodka. Leta 2005 je regata štela skoraj 400 jadralcev iz osmih držav. Takrat je klub kot glavno nagrado v žrebu prvič podaril jadrnico razreda Optimist, kar je postala tradicija. Skozi leta se je število udeležencev in držav postopoma večalo, Velikonočna regata pa je postala ena najpomembnejših za razred Optimist v Evropi. Ob podpori lokalne skupnosti je še dodatno pridobivala na veljavi. Organizacijo regate je v letih 2020 in 2021 preprečila pandemija, zato so jo jadralci še toliko bolj pričakovali leto kasneje. Od leta 2022 je regata postala štiridnevna, kar je dodatno popestrilo dogajanje na morju in spomladanski turistični utrip Portoroža in Pirana.

Povezovanje s čezmejnimi klubi

V zadnjih letih je Jadralni klub Pirat naredil še korak dlje k povezovanju klubov in promociji jadranja med mladimi. S prijateljskima kluboma Tržaškim pomorskim klubom (Club Nautico Triestino) Sirena in Società Velica di Barcola e Grignano je povezal štiri uveljavljene regate v razredu Optimist v Adriatic Golden Series powered by Sailing Point. Cilj serije je doseči še večjo udeležbo na skupnih regatah in biti zgled medsebojnega sodelovanja in pomoči.

Zelena in pisana 30. izvedba regate

Piratovci bodo tudi leto poskrbeli, da bo regata trajnostno naravnana, zato so se med drugim povezali z Rižanskim vodovodom Koper in Javnim podjetjem Okolje Piran, s katerima bodo širili sporočilo o pomenu pitne vode in skrbi za okolje. V ta namen bodo z želvico Kareto Carletto organizirali tudi čistilno akcijo obale ob klubu. Regata pa letos ne bo samo zelena. Za pisano podobo jubilejnega dogodka je poskrbela jadralka, olimpijka in dolgoletna članica JK Pirat Veronika Macarol Tadič, ki je v grafiko ujela optimiste na morju, silhueto Pirana in Julijske Alpe v ozadju