ILCA4

V Izoli se je v odlični organizaciji JK Burja od nedelje do danes odvijalo mladinsko evropsko prvenstvo za ILCA 4, na katerem se je pomerilo preko 400 jadralcev iz 38 držav, med njimi tudi šest slovenskih.

Celotno prvenstvo se je odvilo v precej nestanovitnih vremenskih pogojih, od šibkih vetrov, celo brezvetrja in dni brez regat, do vetra preko 20 vozlov, tako da je bilo treba pokazati jadralne veščine v prav vseh pogojih.

Slovenijo je pod vodstvom trenerja Matije Čoka zastopalo šest jadralcev: že prekaljena v tem razredu Zala Vidmar in Mark Rodica, pa tudi štirje novinci, ki so tekmovali v kategoriji U16 - Marko Balaban, Gabrijel Humar, Jure Radić Kocjan in Matija Slabe. Kot je že pred prvenstvom povedal Matija Čok, je cilj za Zalo Vidmar in Marka Rodico uvrstitev v zlato skupino, ki sta ga oba uspešno uresničila, medtem ko je bilo za ostale naše to prvenstvo nabiranje izkušenj in prvi tako velik nastop. 

Zala Vidmar to evropsko prvenstvo končuje na 44. mestu v konkurenci 164 jadralk, Mark Rodica pa na 32. mestu med 243 jadralci. Izpostavimo naj še Marka Balabana, ki se je na svojem prvem prvenstvu uvrstil celo v srebrno skupino. 

Matija Čok povzema: “Prvenstvo je za nami, za začetek naj povem, da sem z vsemi šestimi slovenskimi tekmovalci zelo zadovoljen in mislim, da je to dober nastavek za naprej. Včeraj in danes smo odjadrali še štiri finalne plove za fante in pet finalnih plovov za punce. Včeraj še po burji, danes po maestralu. Zala in Mark sta jadrala v zlati skupini, kar je bil tudi cilj pred prvenstvom, in s tem smo zelo zadovoljni. Oba sta pokazala tudi dobro jadranje v finalu, pa tudi nekaj slabšega, a tako vemo, na čem moramo še delati pred svetovnim prvenstvom poleti. Za ostale naše štiri mladince nismo imeli nobenih pričakovanj, to je bila njihova prva šestdnevna regata, prvo prenstvo, in vsi so se odrezali nad pričakovanji, Marko je celo jadral v srebrni skupini. Super so mu ustrezali vetrovni pogoji in pokazal je odlično jadranje. Ostali trije so jadrali v “emeraldu” in prav tako imeli tudi dobre trenutke, seveda tudi nekaj slabše, a sedaj vemo, kje lahko gradimo naprej. Na splošno sem zelo zadovoljen z izkupičkom, predvsem seveda za Zalo in Marka velja poudariti, da sta se uvrstila v zlato skupino, kar ni tako enostavno, ogromno ljudi jadra v tem razredu, je poleg optimista eden najbolj razširjenih jadralnih razredov, in mislim, da je to rezultat, na katerem lahko gradimo. Zahvala gre Jadralni zvezi za podporo, zahvala gre JK Burja za organizacijo, in mislim, da glede na pozitiven odziv tujih trenerjev in tekmovalcev, so bili vsi zelo zadovoljni.”

Mladinsko svetovno prvenstvo ILCA 4 bo med 24. in 30. junijem na Portugalskem, temu pa bo takoj zatem, od 1. do  8. julija, sledilo še ILCA svetovno prvenstvo U21.