V poplavi izdelovalcev gumenjakov, je težko izbrati tistega, kvalitetnega, na katerega se lahko zanesemo v najbolj zahtevnih pogojih in ga bomo lahko uporabljali leta in leta.

Med proizvajalci izstopa podjetje BRIG, kjer razvija in izdeluje plovila tim najboljših bivših vojaških inženirjev aeronavtike. Verjetno bi pričakovali, da gre za ameriške gumenjake, vendar je tokrat zgodba nekoliko drugačna. Podjetje Brig prihaja iz Ukrajine. Po razpadu Sovjetske zveze in zmanjšanju nestrpnosti med zahodom in vzhodom, je bilo dovolj časa, da so v podjetju lahko prešli iz razvijanja vojaških letal in plovil tudi v razvoj plovil za prosti čas. Ustanovitelj podjetja, Slava Rodinov in njegov brat, bivši vojaški pilot letala MIG, sta pri proizvodnji plovil za zabavo uvedla enako visoke standarde in tehnologije, kot se jih uporablja pri izdelavi specialnih plovil namenjenih vojski in reševanju na morju. Njuna tovarna, ki se razprostira na površini 6500 m2, slovi po vrhunski kvaliteti, zanesljivosti in inovativnosti izdelkov.

Vsak gumenjak BRIG je ročno izdelan, po najvišjih standardih in s kontrolo kvalitete vsakega koraka proizvodnje. Uporabljeni so najboljši možni materiali, ki izvirajo iz celega sveta. Vsi čolni dosegajo ali presegajo najnovejše ISO in EEC standardne, reševalni čolni pa izpolnjujejo SOLAS normative.

V proizvodnem programu imajo tri vrste gumenjakov, zložljivi gumenjaki, gumenjaki s trdim dnom in gumenjaki namenjeni profesionalni uporabi.

Zložljivi gumenjaki

Najmanjši so zložljivi gumenjaki Dingo in Baltic. V seriji Dingo lahko izbiramo med 16 modeli z dolžino med 2 do 3,3 m. So izjemno lahki in so namenjeni enostavnemu in hitremu shranjevanju in ponovni pripravi za uporabo. Dno gumenjakov je napihljivo, kar zmanjša celotno težo plovila. Za stabilnost gumenjaka in natančno krmarjenje, je v dno nameščena napihljiva kobilica.

V seriji Baltic, so gumenjaki namenjeni raznovrstni uporabi od ribolova, vodnih športov, do družinskih izletov v zalive. Izbiramo lahko med desetimi različnimi modeli dolžin od 2,65 do 4,6 m.

Gumenjaki s trdim dnom

V seriji gumenjakov s trdim dnom so pomožni čolni Falcon. V prvi vrsti so namenjeni za uporabo kot pomožni čolni na večjih plovilih, lahko pa jih uporabljamo, kot samostojna plovila za dnevna križarjenja. Na voljo je deset različnih modelov v štirih različnih velikostih od 2,75 m do 3,60 m. Vsi pomožni čolni so oblikovani tako, da zagotavljajo udobno, gladko plovbo.

Nekoliko večji v seriji s trdim dnom je serija gumenjakov Falcon Reiders. To so hitri gumenjaki, ki so namenjeni za vodne športe, jadralne klube in hitre prevoze do priljubljenih zalivov. Na voljo so dolžine od 4 do 5,7 m. Najmanjši 4 m model Falcon Rider je namenjen prevozu 6 oseb, medtem, ko lahko največji, ki v dolžino meri 5,7 m prevaža do 11 oseb.

Najelitnejša serija v razredu gumenjakov s trdim dnom je serija Eagle. Gre za serijo izjemno stabilnih gumenjakov, ki nudijo najudobnejšo plovbo. Vsi imajo zelo globoko dno v obliki črke v in širše zračne komore. Zaradi svoje oblike veljajo za najbolj "suhe" gumenjake na trgu in so namenjeni najbolj zahtevnim kupcem. Najmanjši E340 je namenjen predvsem uporabi kot pomožno plovilo na jahtah. S svojimi elegantnimi linijami se bo podal prav na vsako še tako veliko in moderno jahto. Model E380 je povečana različica modela E340 in je namenjen prevozu do 5 potnikov. Uporaben je kot pomožno plovilo za raziskovanje bližnjih plaž in zalivov ali pa kot družinsko plovilo namenjeno za dnevna kopanja.

E480  je srednje velik gumenjak s trdim dnom. Namenjen je prevozu do 8 oseb in dovolj velik za daljša dnevna križarjenja. Še meter daljši model E580 je oblikovan kot luksuzen hiter športni čoln in je namenjen za vodne športe. Zaradi svojih izjemnih plovnih lastnosti je izredno priljubljen med smučarji na vodi.

Model E650, ki v dolžino meri 6,5 m je družinski gumenjak namenjen križarjenju. Nasledil je nekoliko manjši model 645 in lahko prevaža do 13 potnikov. Teža praznega plovila znaša le 750 kg nosilnost pa je kar 1650 kg. Nanj lahko namestimo motor moči do 225 KM, ki bo zadostoval za hitro plovbo. Plovilo je idealno za udobna dnevna križarjenja. Nameščen ima rezervoar s sladko vodo in tušem na krmni platformi. Sončna ploščad se lahko pretvori v udobno mizico za obedovanje.

Največji v seriji je model E780. V dolžino meri 7,85 v širino pa 2,90 m. Nanj lahko namestimo motor moči do 300 KM. Namenjen je prevozu vse do 16 oseb. Opremljen je z rezervoarjem za vodo, tušem na krmi plovila ter velikim 350 litrskim rezervoarjem za gorivo. Na celotnem plovilu je veliko predalov v katere lahko shranimo vse potrebne drobnarije. Pod krmarjevim sedežem je dovolj prostora za prenosen hladilnik. Krmarski most pa je dovolj velik, da lahko v njemu namestimo kemični WC. Največji E780 je pravi luksuzni gumenjak. Lastniki plovila ponosno pravijo: "Gumenjaka Brig Eagle E780 moraš preprosto preizkusiti, zato da spoznaš, kaj je udobje in luksuz in zakaj ponosno nosi ime Eagle."

Profesionalna plovila

Profesionalna plovila so tista pri katerih je podjetje Brig pridobilo neprecenljive izkušnje pri gradnji gumenjakov. V seriji Rescue, katere samo ime pove, da so namenjeni reševanju na vodi, so štirje modeli. Dva z napihljivim in dva s trdim dnom. Vsi so oblikovani po najzahtevnejših normativih za reševanje na morju (Life Saving Appliances, Part II., SOLAS-74 in LSA code) in testirani po normativih Resolution MSC.81(70).

V seriji delovnih plovil sta na voljo dve velikosti HD410 in HD460. To so gumenjaki izdelani za intenzivno profesionalno uporabo. Imajo izjemno nosilnost in prostoren krov. Namenjeni so za uporabo kot delovno plovilo, patruljni čoln ali pa reševalno plovilo. Robustna izdelava je garancija za dolgoletno uporabo.

Zadnja serija med plovili namenjenimi za profesionalno uporabo so še najnovejši modeli, ki so jih v podjetju poimenovali Navigator. To so robustna vzdržljiva plovila namenjena tistim, ki bi radi morje doživeli z veliko mero adrenalina. Dno gumenjaka je dodatno ojačano. Na sedeže se ne usedamo temveč jih zajahamo. Varnost in stabilnost je zagotovljena tudi, ko tega gumenjaka poženemo do njegovih skrajnih možnosti. V seriji sta trenutno dva modela N570 in N610. Manjši lahko prevaža do 10 ljudi (8 sedišč), medtem ko ima večji 10 sedišč. Ker sta oba lahka, je dovolj za hitro plovbo že motor s 150 KM.

Gumenjaki BRIG so najbolje prodajani gumenjaki v Evropi, v Avstraliji, na Švedskem in Nizozemskem pa so najbolj prepoznavna in cenjena znamka gumenjakov.

V Sloveniji gumenjake zastopa AS boats d.o.o., www.as-boats.si, Turnerjeva ulica 2, 2313 Fram, Slovenija, t: +386 2 608 41 41, e: info@as-boats.si