Jasmin Čauševič - Tihi Ocean

Slovenski popotnik in jadralec Jasmin Čaušević, se je leta 2014 odpravil na pot okoli sveta. Pravzaprav to ne bi bilo nič nenavadnega, če se za to Jasmin ne bi odločil opraviti sam z družinsko serijsko jadrnico Bavaria 34, katero ni nič predelal in ne ojačal, da bi lahko zdržala široka morja in valovite oceane. Po prvi etapi od Poreča do Kanarskih otokov in drugi etapi od Kanarskih otokov do Karibov je napisal dve potopisni knjigi, v kateri je dodal ogromno jadralskih podatkov, ter s cenami prikazal, da je sanje mogoče odsanjati z minimalno količino denarja. Sedaj je na poti od Karibov do Avstralije, dolgi 12.000 NM. Bo naš solo jadralec po preplutem zahrbtnem Atlantiku lažje osvojil Pacifik v skoraj 30 dnevni neprekinjeni samotni plovbi? Vse izveste tukaj!

Tihi ocean,  24. dan

Saj ne vem kje bi začel pisati? Kot da se Eol poigrava z barko, Neptun jo kali, mene pa On zgoraj preizkuša, koliko živcev imam še v sebi.

In ko že mislim, da sem doživel vse slabo kar moram doživeti na svoji poti čez Pacifik, mi spet zagode elektronika.  Spet ta avtopilot! Do včeraj je bil še v redu, ko pa se je veter dvignil tja do 27 vozlov v konstanti in potem še sunki malo manj kot 32 vozlov,… No to pa je potem drugače kot je bilo prej, tisto lahkotno jadranje za avtopilota. Tudi val se je dvignil in očitno mu je že ta predstavljal drugo in drugačno dimenzijo v delovnem okolju.

Ker nama avtopilot ni bil v pomoč, sva si morala biti midva drug drugemu v oporo in tako sva se menjavala na vsaki dve uri, da sva lahko vozila…. Na roke!  1650 NM je še pred nama! Ojoj!

Ni prijetno to početi čez dan, niti čez večer, kaj šele čez celo noč. A nič nisva mogla, sprijazniti sva se morala, da bo danes tako, jutri poiščeva napako in rešitev. Pa tako lepo je delal nekaj zadnjih dni!

Zjutraj brez kave in zajtrka začneva z delom. Gregor vozi barko jaz iščem napako. Plazim se v zadnji prekat barke, gledam, iščem, nič ne najdem. Potem pregledam kable in stike…vse v redu. Potem dodam še en kabel za električno napeljavo, morda je kabel pretanek. Nekajkrat celo popraviva nastavitve,… ne dela. Kličem Iztoka v Slovenijo in ko izrabimo vse možnosti, ko se že skoraj predamo in vdamo v usodo, se vseeno malo kasneje še poigram z servisnimi nastavitvami in glej ga zlomka, avtopilot je začel opravljati svoje delo. Do večera je delal dobro, upam, da bo tudi čez noč in vse do otoka Hiva Oa, kjer naju že čakajo vroče Polinezijke v kiklcah od listja, nedrcom iz dveh polovic kokosovega oreha, rožo za ušesom in s svojo temno rjavo kožo. Uff, grem nazaj spat in sanjat….

PS- veter se je malo umiril, valovi tudi, midva pa vsekakor tudi… in jadranje spet postane užitek…

Jasmin Čauševič - Tihi Ocean

Tihi ocean,  25. dan

Jupiiii! Vikend je!

Sobota je in avtopilot je deloval celo noč. Pa saj ne vem kako bi se lahko človek še bolj veselil. Velika stvar, ki pomeni veliko, v tem trenutku največ. Kdor tega ni izkusil na dolgih plovbah sploh ne ve, o čem govorim, o čem pišem.

Jutranja zarja je nekaj najlepšega na morju. Obarvana v teh čudovitih barvah, ki obdajajo ta ocean in ga prikažejo še bolj mogočnega kot je že. Lep je, kljub temu da se je veter malo umiril, valovi pa še ne. Valovi so razmetani na vse strani, nekateri večji, nekateri manjši. Spominjajo me na mojo jutranjo frizuro, ko se zaležan zbudim. Čudno je to, ko že vse kaže, da se umirja od nekod priletijo valovi, vedno višji in tu in tam nekateri bočno zelo močno udarijo v barko in se prelijejo čez njo. Postaneš moker, a vseeno zbran in miren. Plovba se nadaljuje, sam pa se samo preoblečem.

Danes sva si vzela čas za počitek, za lenarjenje ter sva dobesedno uživala v prvem dnevu vikenda. Jaz sem bral knjigo, Gregor je še vedno nekaj pisal in fotografiral. Nato me je še sam prosil za eno dobro knjigo iz moje knjižnice na barki in seveda ko jo je začel brati je pri nama v kokpitu naenkrat ostal bralni kotiček. No ja ne za dolgo, saj sem kaj kmalu ugotovil, da je knjiga lahko tudi dobro uspavalno sredstvo, pri katerem gredo oči zagotovo skupaj, tudi če si tega sam ne želiš. Gregor je zaspal kot majhen otrok.

Prišel je čas kosila in kuhati v valovih je res pravi podvig. Barko premetava in jo rola, jaz pa stojim na široko, se upiram in iščem naslon, da me ne odnese na drug stran barke. Štedilnik je ves čas v gibanju in se pozibava kot zibelka za dojenčka, na njem pa posodi v kateri se vse kuha in peče. Skuhal sem čudovit riž z nekaj zelenjave, ki se je čudovito podal k pečeni ribi. Ribo sem spekel za prste oblizat,… sočna, ravno prav pečena in predvsem dobra. Naredil sem tudi solato iz svežega zelja, ki sem ga na tanko narezal z nožem v tej zibajoči barki. Dodal sem fižol iz konzerve in vse dobro začinil, ter dodal čudovito oljčno olje. Odprem omarico za krožnike da postrežem s kosilom in takrat val zadene barko v bok in da ne bi krožniki poleteli ter se razbili, vse zagrabim z rokami in z dlanmi tiščim v omarico. No ja, potem pa je poletela svobodno stoječa in leteča solata na drugo stran barke. Skleda iz melamina poči na tri ali štiri dele, solata  pa na tla, na preprogo,… Najraje bi se ugriznil za rit od jeze! Ostal sem brez solate, brez posode, ki me spremlja že vrsto navtičnih let, poleg tega pa imam mastna tla od olja. Preklinjam kot star kočijaž in nekako na hitro očedim barko po tleh, dokončam kosilo ki ga pojeva brez solate, kajti ta je letela iz mojih tal direktno v morje.

Zvečer se morje kar precej umiri, veter pade na 12 vozlov in barko obrnem z vetrom ter naredim metuljčka. Na sprednjem jadru imam tangun, glavno jadro oz. bum pa privežem z vrvjo, da ne bo opletalo. Ker je barka zelo poraščena z algami in nekakšnimi Pacifiškimi priseski, naju to upočasnjuje za cel vozel, a vseeno plujeva z zmerno hitrostjo. Pogovarjava se o okvirnem prihodu na Hiva Oa, saj mora Gregor takoj po pristanku domov in v službo. Upava, da bova imela vsaj zmeren veter do konca te plovbe. In spet je tukaj noč in spet črtam še en dan na oceanu.

Tihi ocean,  26. dan

Nedelja. Čeprav je nedelja na oceanu, bo danes na mizi ali v rokah juhica z rezanci, pa če ravno bo to juha iz vrečke. Po juhi sem šel še zamesiti kruh in ko sem ga spekel sem si rekel: »Jasmin, takšnega pa še nikoli nisi spekel na barki.« Spomnim se, ko sem bil že na plovbi po Atlantiku in potem še po Karibskem morju, sem marsikoga spraševal, če peče kruh ali če ima kakšen  dober recept zanj. Pa sem dobil neke namige, nikoli pa nič konkretnega iz česa sem sklepal, da malo ljudi peče kruh iz enega samega razloga, ker imajo naše plinske pečice po navadi samo en sredinski gorilnik in potem če ne znaš peči kruha, pač žgeš testo.Ko je prišel na barko Gregor, je pokazal kako ga on peče in mu je lepo uspel, čeprav sva skupaj kombinirala sestavine, kajti tudi on nekaterih ne pozna in ne uporablja.

Bom pa jaz predstavil svojo peko kruha:

 • 750 gr bele moke
 • 2 čajni žlički suhega kvasa
 • ¼ čajne žličke sode bikarbone
 • 2 čajni žlički sladkorja
 • 2 čajni žlički soli
 • 4 čajne žličke zdrobljenih lanenih semen
 • 4 čajne žličke olja
 • 6 dcl mlačne vode

Vse skupaj premešam, zgnetem v homogeno maso in ko se mi ne lepi več na prste pustim pokrito s kuhinjsko krpo počivati da vzhaja kakšno uro. Nato vse še enkrat pregnetem in dam na peki papir, ki je že na pekaču, spet pokrijem in vzhajam še pol ure. 2x zarežem po testu z nožem in že je pripravljeno testo da kruh postane. Zdaj pa moja dobra izkušnja. Jaz imam v pečici dva tanka pekača, katera postavim enega na drugega, ter ju postavim na drugo zarezo v pečici, torej nekje 8 do 10 cm nad plinskim gorilnikom. Spodnji pekač tako prevzame funkcijo zaščite srednjega gorilca za plin, prostor med enim in drugim je toplotna komora za zgornji pekač na katerem je peki papir in na njemu kruh. Pečem ga nekako tako: 10 min na polnem plinu, nato še 40 minut na 2/3 moči plina. Kruh bo garantirano pečen in boljši, kot ga lahko kupite v bilo kateri trgovini…. Nikakor pa ne sredi Tihega oceana. Dober tek!Indigo še vedno pluje v smeri do Markeških otokov Francoske Polinezije. Vreme je bilo danes sončno, valovi še vedno udarjajo v polkrmo Indiga z JV. Piha pasatni veter z JV z močjo 14 vozlov s sunki do 18 vozlov. Preostalo nama je nekaj manj kot 1300 NM do cilja. Danes sem snemal vodni del trupa v morju in se zgrozil, kako zaraščen trup ima Indigo od mikroorganizmov in raznih prisesalcev. Nekateri so dolgi celo več cm in so prozorni ter se s seski prisesajo na barko. Upam, da jo ne bodo pojedli. Jaz sem se prisesal na svoj kruh in sem ga že pol zmazal.

 

  < Tihi ocean - 8. del        Tihi ocean 10. del (prihaja 19.12.2018)

 Njegove dosedanje dogodivščine si lahko preberete tudi v njegovih knjigah:

 

Sam prek oceana (plovba preko Atlantika, 3779 nmi)

Ljubezen pod jadri (erotični roman)

Šepet vetra in valov (plovba od Poreča do Las Palmasa, 3114 nmi)

 

Besedilo in Foto: Jasmin Čaušević

Četrtek 13 Dec 2018

Angleško podjetje Burges Yachts, ki se ukvarja s prodajo in najemom največjih jaht na svetu je prodalo eno največjih jaht na svetu Oceanco Jubilee.

Jahta Jubilee je bila izdelana v ladjedelnici Oceanco na Nizozemskem v letu 2017. Ko so jo splovili, je bila to največja jahta, ki ji bila kdajkoli zgrajena na Nizozemskem. Od lani so v ladjedelnici zgradili le eno večjo jahto, ki nosi ime Anna. Super jahta Jubilee lahko sprejme 31 gostov, ki se lahko udobno namestijo v 16 sobah. V dolžino meri 361 čevljev (110 m). Potovalna hitrost znaša 14 vozlov, najvišja hitrost plovbe pa znaša 18,5 vozla. Za goste in njihovo udobje na krovu skrbi 39 članska posadka.

Jahta Jubille je bila dolgo časa na trgu in se je prodajala za 311 mio USD (275 mio EUR). Za kolikšno ceno jo je kupil novi lastnik ni znano. Podjetje Burges Yachts je izjemo zadovoljno, z uspešno zaključenim poslom. V letošnjem letu je to že 26 jahta, ki meri preko 175 čevljev (50 m) in so jo uspeli prodati v njihovem podjetju. Letošnja prodaja podjetja znaša že preko 1.000.000.000 USD (880.000.000 EUR) oziroma 1,4 km skupne dolžine jaht.

Četrtek 13 Dec 2018

Zakorakali smo v mesec december, zadnji mesec v letu 2018. December, gruden, ali kot ga marsikdo pozna tudi pod besedama "Veseli december", je mesec obdarovanj, številnih praznikov in preživljanja časa z svojimi bližnjimi.

Večina navtikov trenutno počiva in polni baterije za naslednjo sezono, ki se bo za marsikoga pričela že v zelo zgodnjem stadiju pomladi. Vendar ker je do takrat še kar nekaj časa, nam v prazničnem decembru ostane velik časa za pripravo na sezono in tudi priložnost, da lahko dobimo več - za manj.

Tako smo priložnost za super nakup dobili tudi navtični in adrenalinski navdušenci.
V spletni trgovini www.motonautika-shop.com ali z obiskom v največjem moto-navtičnem prodajnem centru Moto-Nautika, lahko izbirate med več 100 različnimi kosi dodatne navtične opreme.

Ker se leto zaključuje so na temu primeren način tudi poimenovali zimsko akcijo "TOTAL RAZPRODAJA". Spodaj si lahko ogledate samo nekaj zanimivih primerkov v akcijski ponudbi.

Več na: 
www.motonautika-shop.com

     
     
Sreda 12 Dec 2018

Beneteau Flyer 10

Novi dnevni gliser iz ladjedelnice Beneteau bo prvič prikazan na salonu plovil Boot v Dusseldorfu.

Le nekaj mesecev po predstavitvi manjšega brata Flyer 8, je francoska ladjedelnica Beneteau najavila izdelavo novega modela Flyer 10. Na krov bo sprejel kar 11 gostov, ki se bodo lahko udobno namestili na tem skoraj 10 m dolgem gliserju. Ker imam pripravljen prostor za vgradno dveh motorjev z močjo po 350 KM, bo s celotno posadko na krovu plul vse do hitrosti 40 vozlov.

Pri snovanju novega plovila, so si zadali zahtevne cilje. Želeli so ponuditi gliser, ki bo drugačen od drugih in bo ponujal veliko več, kot običajen gliser namenjen dnevnim križarjenjem. Pri svoji širini 3,35 m, ponuja veliko udobja. Krmarska konzola z dvema sedežema je na desni strani, na levi pa sta dodatna dva sedeža, kjer se lahko udobno namestita dve osebi. Na skrajni levi strani je prehod na premec. Na njem je ogromna sončna ploščad s tremi ležišči. Za 4 do pet oseb pa je na voljo sedežna garnitura na krmi.

Sedežna garnitura se skriva tudi pod krovom. Da lahko novi Flayer ponudi več kot le dnevne izlete, se lahko salon spremeni v ležišče, kjer bodo brez težav prenočile do tri osebe. Da bodo krajši in daljši izleti udobni, je v podpalubju tudi toaletni prostor z WC-jem. Za dovolj veliko količino svetlobe v notranjosti, so na boku plovila nameščena velika okna.

Plovilo ima vgrajena 2 rezervoarja za gorivo s skupno kapaciteto 800 l. Rezervoar za gorivo pa sprejme 160 l sladke vode.

Tehnični podatki:

 • Dolžina čez vse: 9,95 m
 • Dolžina trupa: 9,63 m
 • Širina: 3,35 m
 • Teža (brez motorjev): 4332 kg
 • Rezervoar za gorivo: 2 x 400 l
 • Rezervoar za vodo: 160 l
 • Največja moč motorjev: 2x350 KM

 

Dodatne informacije o plovilih Beneteau Flyer na tej povezavi.

Sreda 12 Dec 2018

Ta teden so splovili zadnji nevidni rušilec razred Zumwalt namenjen Ameriški mornarici.

Tretja in zadnja vojaška ladja razreda Zumwalt nosi ime Lyndon B. Johnson (DDG 1002). Večdnevni postopek splovitve ladje je uspešno zaključen. Ladjo so morali najprej premestiti v suhi dok, ki so ga več dni počasi polnili z vodo, da je ladja zaplula. V ladjedelnici General Dynamics-Bath, kjer ladjo izdelujejo,  so zelo zadovoljni, da se pričanja zaključna faza tako velikega projekta. Do sedaj sta bili v ladjedelnici uspešno zgrajeni že dve ladji tega razreda, tretje in hkrati zadnja pa je v zaključni fazi izdelave.

Ladja, ki bo nosila ime Lydon B. Johnson bo po predvidoma krščena spomladi naslednjega leta. Prav ladja tega Razreda je zaplula oktobra 2016, druga pa junija leta 2017. Ladje razreda Zumwalt v dolžino merijo 200 in v širino 24 m. Njihova teža znaša 15.995 ton. Najvišja hitrost plovbe znaša 30 vozlov, na njej pa pluje 175 članska posadka. Vse tri ladje tega razreda so opremljene z najnovejšo tehnologijo. Za pogon uporabljajo električne motorje, trup pa je zgrajen na tak način, da razprši radarske signale zaradi česar je ladje praktično nevidna radarjem. Seveda kot se spodobi za ameriško vojno ladje je opremljena za najmodernejšimi orožji zaradi česar jo lahko uporabijo za različne vojaške akcije.

Sreda 12 Dec 2018

Susie Goodall - Golden Globe Race

Ladja Tian Fu, ki pluje pod zastavo Hong Konga je včeraj okrog 12.00 (UTC) ure priplula do lokacije, kjer se je prevrnila jadrnica angleške jadralke Susie Goodal.

Na lokaciji približno 2.000 nmi zahodno od rta Horn so se vremenske razmere nekoliko umirile. Še vedno je milo morje močno razburkano. Valovi so dosegali višine med 3 in 4 m. Posadka ladje je bila v stalnem radijskem kontaktu z jadralko. Dogovorili so se, da jo bodo rešili s pomočjo ladijskega dvigala in jo z njene povsem uničene jadrnice DHL Starlight, dvignili na krov ladje. Ker je ladja priplula na lokacijo dobro uro pred sončnim vzhodom, so se z jadralko dogovorili, da bodo z reševanjem pričeli takoj, ko se zdani.

Ob 15.14. uri (UTC) je Susie Goodall sporočila, da je že na ladji Tian Fu. Ko si bo spočila, se bo javila organizatorju regate in sporočila svoje vtise o nesrečnem dogodku in srečnem reševanju.

Kaj se je zgodilo jadralki, lahko preberete v članku: Jadralka ostala brez jambora in se prevrnila zahodno od rta Horn, reševanje v teku

O filmu o regati Global Golden Race lahko preberete v članku: Navtični film, ki si ga je vredno ogledati: The Mercy

Sobota 08 Dec 2018

»The Mercy« je film o amaterskem jadralcu Donaldu Crowhurstu, ki se je leta 1968 udeležil prve regate Golden Global Race na kateri naj bi prvič v zgodovini jadralci sami na jadrnicah obpluli svet brez zunanja pomoči in brez postankov.

Regato je leta 1968 sponzoriral londonski časopis Sunday Times. Donald Crowhurst se je udeležil regate, da bi postal prvi jadralec na svetu, ki bi sam obplul svet. Kljub temu, da gre za izjemen podvig, ki se ga previdno lotijo tudi najbolj izkušeni jadralci, se Donald odloči, da se bo preizkusil. Da bi bil hitrejši od ostalih, se je odločil, da bo na regati nastopil s 35 dolgim trimaranom, ki si ga je izdelal sam. Kljub svoji neizkušenosti, si je pridobil sponzorja in tiskovnega agenta, ki je skrbel za publiciteto.

Na plovbo okoli sveta se je podal nepripravljen. Katamaran, ki ga je zgradil ni bil primeren za tako izjemne podvig. Težave z njim je imel že pred izplutjem.

Kako se je odvilo njegovo jadranje z vsemi zapleti in prevarami, si lahko ogledate v filmu, ki je bil posnet ob 50 letnici regate Golden Globe Race.

Petek 07 Dec 2018

Sisue Goodall - Golden Globe Race

Angleška jadralka Sisue Goodall je sredi Pacifika ostala brez jambora, nato pa se je njena jadrnica še prevrnila.

Po 157 dneh plovbe na regati Golden Globe Race se je jadralki Susie Goodall zlomil jambor, nato pa se je njena jadrnica prevrnila – obrnila za 360°. Nesreča se je zgodila v južnem Pacifiku, približno 2000 nmi zahodno od zloglasnega rta Horn. Signal njene EPIRG naprave (Več o EPIRB napravah na tej povezavi.) je prejela obalna straža v Falmouthu. O nezgodi so obvestili Čilsko reševalno službo. Najbližja ladja, ki se je lahko odpravila reševat jadralko, je bila v času nesreče 480 mni oddaljena od kraja nesreče in bo prispela do jadralke čez dva dni. Jadralka je s svoje jadrnice uspela sporočiti, da je živa in zdrava.

Angleška jadralka Susie Goodall je stara 29 let in je najmlajša izmed 18 jadralcev, ki so se udeležili letošnje regate Golden Globe Race. Nesreča se je zgodila v Južnem Pacifiku. Pihali so vetrovi s hitrostjo okrog 60 vozlov in morje je bilo močno razburkano. Pogoji, ki so vladali na morju, so bili očitno prezahtevni za njeno jadrnico Rustler 36 z imenom DHL Starlight. V zadnjem sporočilu, ki ga je z jadrnice poslala pred nesrečo je napisala:

»Morje udarja ob jadrnico kot veliko kladivo. Sprašujem se, kaj počnem na tem koncu sveta.« 

Takoj po nezgodi je uspela poslati drugo sporočilo v katerem je zapisala:

»Ostala brez jambora. Trup je OK. Ni možnosti za improviziran jambor. Pozicija 5′ 27.787 S 122′ 23.537 W.«

Kasneje je uspelo organizatorju vzpostaviti vezo z jadralko, kjer jim je dodatno pojasnila situacijo. Povedala je, da je plovilo uničeno. Ko se je jadrnica prevrnila, je bila v kabini. Med prevračanjem plovila je dobila več udarcev in odrgnin. Kmalu po nesreči so se začeli vetrovi umirjati. Pihajo le še s hitrostjo 45 vozlov. Nevihta se bo premaknila proti vzhodu in vreme se bo po napovedi izboljšalo.

Podobni pogoji, kot jih je doživela Britanka, čakajo estonsko jadrnico Uru Randmaa, ki pluje 400 nmi vzhodneje. Zato nima smisla, da bi se obrnila in pomagal Britanki. Proti njej trenutno pluje Istvan Kopar (Američan Madžarskega porekla)) ki pa mora do njene lokacije prepluti še 780 nmi. V kolikor je ne bodo rešili prej, jo bo poizkušal rešiti on.

O regati Golden Globe Race

Regata Gole Globen Race je regata, ki poteka v spomin na prvo solo plovbo okrog sveta, ki jo je uspešno opravil Sir Robin Knox-Johnston v letih 1968/69. Leta 1968 je regato organiziral Sunday Times in po 50 letih regata poteka po isti poti. Štart regate je bil v francoskem pristanišču Les Sables-d'Olone 1.junija 2018. Obpluti je potrebno pet velikih rtov in ce vrniti nazaj v izhodno pristanišče. Jadralci na regati plujejo sami, brez postanka in brez zunanje pomoči. Jadralci plujejo s podobno opremo, kot jo je imel na voljo leta 1968 Sir Robin Knox-Johnston. Zato ne smejo uporabljati modernih satelitskih navigacijskih naprav. Pluti morajo na serijsko izdelanih plovilih, ki v dolžino merijo med 32 in 36 čevlji (9,75 – 10,97 m) ter morajo biti oblikovana pred letom 1988.

Zgodbo o regati si lahko ogledate tudi v filmu The Mercy.

Petek 07 Dec 2018

Jasmin Čauševič - Tihi Ocean

Slovenski popotnik in jadralec Jasmin Čaušević, se je leta 2014 odpravil na pot okoli sveta. Pravzaprav to ne bi bilo nič nenavadnega, če se za to Jasmin ne bi odločil opraviti sam z družinsko serijsko jadrnico Bavaria 34, katero ni nič predelal in ne ojačal, da bi lahko zdržala široka morja in valovite oceane. Po prvi etapi od Poreča do Kanarskih otokov in drugi etapi od Kanarskih otokov do Karibov je napisal dve potopisni knjigi, v kateri je dodal ogromno jadralskih podatkov, ter s cenami prikazal, da je sanje mogoče odsanjati z minimalno količino denarja. Sedaj je na poti od Karibov do Avstralije, dolgi 12.000 NM. Bo naš solo jadralec po preplutem zahrbtnem Atlantiku lažje osvojil Pacifik v skoraj 30 dnevni neprekinjeni samotni plovbi? Vse izveste tukaj!

Tihi ocean,  21. dan

Živel 1. Maj!

Danes berem, da ste v Sloveniji obsijani v soncu, povsod so pikniki, druženja, obiski,…  Iz sonca naredite posebno doživetje. Tukaj na oceanu pa je vse enako, čeprav je tudi tu sončno. Tudi jaz bi imel piknik in si spekel čevape,…. mmm kaj bi dal za kakšen dober kos pečenih in mehkih sv. rebrc…. Pa tega ni. Zato pa se spomnim kako zanimiv dogodek je bil prehod iz severnega oceana v južni ocean. Kakšno posebno doživetje, ko vidiš na ekranu št. 00.00.000, danes pa sem že z barko globoko na jugu, skoraj na osmih stopinjah. Tudi to je bil praznik.

Čez dan je vreme toplo, tudi če ni ves dan sonca. Noči pa so hladne, pa čeprav piha veter bolj z juga oz. JV. Pričakoval bi topel veter, ne pa da sem ponoči v poletni jakni z dolgimi rokavi.

Tudi današnji dan dejansko ni drugačen od drugih dni. Veter je še vedno konstanten in piha do 20 vozlov, valovi so okoli 2 m, vsake nekoliko časa pa prihrumi kakšen večji val. Tako je bilo tudi ponoči, ko je Indigo z boka zadel močan val in takrat je barko ustavilo, prestavilo in prepričan sem bil, da je barka zadela v nekaj trdega. Vse kar je bilo zloženo za sedeži v salonu, na policah, vse karkoli ni bilo pritrjeno je poletelo po zraku in pristalo na tleh. No pa je bil samo val, ki je zmešal tudi našega avtopilota, kateremu smo potem morali pomagati, da je spet zaplul v svojo začrtano brazdo.

Ker danes ni bila na jedilniku riba, sem spekel palačinke in sva se malo posladkala. Včasih prav paše.

Noč je polna zvezd, veter je še vedno konstanten, morje pa se je kot je bilo napovedano malo dvignilo. Če ne bo kaj hujšega, bo tako kot je kar v redu. Raje imam takšne razmere kot brezvetrje, ki si ga tokrat ne želim, saj sem na minimumu z gorivom, do konca pa je še 1791 NM. Še dobro, da proizvajam in imam dovolj elektrike za avtopilota in vse ostalo kar je na barki. Končuje se še en dan…

Tihi ocean,  22. dan

Današnji dan je postregel z oblačnostjo, ki se je v poznem dopoldnevu razkadila in kasneje je le posijalo to dolgo pričakovano sonce. Na barki se do 16.30 ure ni dogajalo nič posebnega. Jaz sem ob tem času pripravljal in kuhal današnje kosilo, Gregor pa je fotografiral detajle valov. Kar naenkrat se je slišal zvok role in laks se je hitro odvijal. Ker sem bil jaz v barki in v kuhinji, je za ribiško palico prijel Gregor in več kot elegantno v kokpit potegnil več kot 60 cm velikega mahi-mahija, katerega sem samo v nekaj minutah spremenil v štiri velike in čudovite fileje, ki so romali v hladilnik. Za danes je kosilo razdelano, a že jutri bo na meniju spet riba.

Vreme ostaja isto, sončno do večera, brez dežja. Veter je konstanten in valovi so enaki kot so bili včeraj. Menda bo tako ostalo do petka potem pa se malo umiri. Še vedno plujeva dokaj počasi, a razmeram in barki primerno, saj naju valovi rolajo levo in desno. Poleg tega sva imela v vodi podvodno kamero in kar osupnil sem, koliko alg in drugih organizmov se je nabralo na trup barke, ki jo še dodatno upočasnjuje. Če želiva spremeniti smer plovbe ugodiva valovom in rolanju, izgubiva pa veter in hitrost in kot bi rekli na jugu… Uvijek ne valja

Tihi ocean, 23. dan

Zgodaj zjutraj okoli 5.30 ure naju je dosegel nenapovedan in precej močan veter. Hitro sva skrajšala jadra in  se čudila temu dogodku. Veter se je iz 18 vozlov dvignil na 27 vozlov in imel največji sunek, ki je ostal na wind instrumentu 31.7 vozla. Pravzaprav veter ni bil največji problem, saj skrajšaš jadra in jadraš dalje. Veter je za sabo potegnil visoke valove in nekateri, redki so bili podobni zidu. Valovi so prihajali kot doslej iz JV in so poleg zibanja barke večkrat skoraj ustavili Indigo, da sem pomislil da stojimo.
Čez dan se situacija ni skoraj nič popravila in vse ostaja enako, tako da sva v istih razmerah tudi v tem večeru. Očitno sem sam poln adrenalina in ne morem spati, zato sem ves čas zunaj in poskušam najti najboljši kompromis med vremenom in plovbo.
Po vremenski karti nama kaže na izboljšanje, a zadnje čase nisva več prepričana če napovedi držijo. To pa vsekakor javim in napišem jutri.

 

  < Tihi ocean - 7. del        Tihi ocean 9. del >

 Njegove dosedanje dogodivščine si lahko preberete tudi v njegovih knjigah:

 

Sam prek oceana (plovba preko Atlantika, 3779 nmi)

Ljubezen pod jadri (erotični roman)

Šepet vetra in valov (plovba od Poreča do Las Palmasa, 3114 nmi)

 

Besedilo in Foto: Jasmin Čaušević

Sreda 05 Dec 2018

Connect IT Boat

Bodite povezani z vašim plovilom!

Povežite se z vašim plovilom z uporabo aplikacije Android ali iOS in imeli boste na dosegu roke vse informacije, ki jih potrebujete za vaše plovilo.

Oglejte si:

 • geografski položaj vašega plovila
 • napetost na baterijah za čolne in stanje kalužne črpalke
 • seznam vseh podatkovnih poti (dolžina poti, potovalna hitrost, trajanje, ...) in grafični prikaz poti

Sledilnik za plovilo je lahko tudi idealno darilo za vašega navtičnega prijatelja.

Katere so prednosti sledilnika za plovila  "Connect IT Boat"?

 • GEO LOKACIJA:  Prikaže geografski položaj vašega plovila v realnem času.
 • POTI: Zabeleži vse poti, ki ste jih opravili z vašim plovilom.
 • STATUS BATERIJE: Prikaz napetosti na bateriji za čoln.
 • KALUŽNA ČRPALKA: Informacije o aktiviranju kalužne črpalke in sprejemu alarmnega sporočila na mobilnem telefonu pri vsakem aktiviranju črpalke.
 • ALARM: Možnost nastavitve alarmov, za prejem alarmnih sporočil: o nizki napetosti akumulatorja, aktiviranju kalužne črpalke, zagonu motorja in premikanju plovila.
 • NASTAVITVE: Možnost upravljanja z računom in podaljšanje naročnine.

NAROČILO PRODUKTA

Sledilnik lahko naročite tudi preko spletne trgovine, podjetja Moto-Nautika d.o.o., ki je generalni zastopnik za sledilnik "Connect IT Boat". 

Povezava do spletnega naročila: http://marine.moto-nautika.com/connect-it-boat/#nakup

POMEMBNO! AKCIJSKA CENA VELJA SAMO V MESECU DECEMBRU.

Sreda 05 Dec 2018