Tudi v industriji izdelave križark se vse bolj pogosto srečamo z željami po čim manjši porabi goriv in zmanjšanimi izpusti toplogrednih plinov.

Različne tehnologije in poizkusi zmanjšati količino porabljenega goriva na prepluto navtično miljo niso nekaj novega. Marsikaj se je že poizkusilo, pričakovanih rezultatov pa še ni na trgu. Pojav železnih jader je v zadnjem času v modi in podjetja, ki so osvojila tehnologijo, jih želijo uporabiti tudi v praksi.

Podjetje Green Sailing iz Hamburga v Nemčiji je mlado podjetje, ki planira zgraditi visoko tehnološko ladjo. Njihov izdelek se bo poziciniral v nišni trg ekološko sprejemljivih luksuznih križark. Raba energije na krovu bo 50% bolj učinkovita kot smo vajeni sedaj, zatrjujejo v podjetju. Uporabili bodo vrteče kovinske cilindre, ki izkoriščajo tako imenovani Magnusov efektu in omogočajo plovbo v veter. Glavnemu generatorju bodo pomagali različni viri obnovljive energije. Dolgoročno nameravajo uporabo nafte opustiti.

Futuristična ladja, ki bo v dolžino merila 150m bo lahko na krov sprejela 350 gostov in bo v kategoriji majhnih luksuznih potniških križark. Notranjost bo opremljena unikatno, pluli bodo na eksotične destinacije, na krovu pa bodo nudili storitve vrhunske kvalitete.

Skupna točka delovanja vseh njihovih ladij, bo ekološka vzdržnost. Hrana, ki jo bodo pripravljali bo organskega izvora. Kljub temu, da se gradnja plovil še ni začela so rute na katerih bodo pluli že znane. Nekatere so bolj eksotične nekatere manj. Obiskati nameravajo Antarktiko in Južno Afriko, Kanarske otoke, Karibe, iz Hamburga bodo obpluli Dansko in se vrnili v Kiel v času regate Kielerwoche. Lahko se boste odločili tudi za plovbo po Vzhodnem morju na kateri boste obiskali mesta Kiel, Kopenhagen, Liepāja, Stockholm in Gotland.

Kdaj točno nameravajo pričeti s prodajo in križarjenji še ni jasno. Seveda bomo morali najprej počakati, da se prične z gradnjo ladje.