V Barceloni v Španiji se danes z meritvami in registracijo začenja evropsko prvenstvo razreda finn, v ponedeljek, 7. marca, pa bo flota finnov prvič odplula na morje. Jadralci se bodo pomerili za naslov evropskega prvaka v članski in mladinski razvrstitvi. Napetost pred letošnjim vrhuncem sezone se stopnjuje, za večino jadralcev bo prvenstvo prva od priložnosti, da preizkusijo rezultate zimskih priprav. V Barceloni bosta na startni liniji dva slovenska predstavnika, najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar (JK Burja Izola) in mladinec Jan Orel (JK Jadro Koper).

V Barceloni v Španiji se z odprtim evropskim prvenstvom razreda finn začenja letošnja olimpijska sezona. Prvenstvo bo potekalo med 4. in 12. marcem, v ponedeljek, 7. marca, pa bo flota 98 finnov iz 31 držav prvič odplula na morje. Jadralci se bodo na regatnem polju pomerili za naslov evropskega prvaka v članski in mladinski razvrstitvi. Napetost pred letošnjim vrhuncem se stopnjuje, večina olimpijskih vozovnic je že podeljena. Vasilij Žbogar je Sloveniji že leta 2014 na svetovnem prvenstvu olimpijskih razredov v španskem Santanderju prijadral dragoceno olimpijsko vozovnico. Zadnja možnost za evropske jadralce bo regata za pokal Princese Sofije konec marca na Majorki, kjer se bo za zadnje mesto razreda finn na olimpijskih igrah potegovalo okoli deset evropskih držav. Za jadralce nekaterih držav bo rezultat na evropskem prvenstvu pomemben za interne kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre, oči drugih pa so že uprte v glavni cilj letošnje sezone avgusta v Riu, prvenstvo v Španiji pa bo predvsem kontrolna točka, kje so v primerjavi s konkurenco.

V Barceloni bosta na startni liniji dva slovenska predstavnika, najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar (JK Burja Izola) in mladinec Jan Orel (JK Jadro Koper), katerega čas šele prihaja. Tudi letos bo v sicer močni konkurenci jadralcev z vsega sveta manjkal Britanec Gils Scott, prvi z lestvice razreda finn. Naslov evropskega prvaka bo branil Hrvat Ivan Kljaković Gašpić, ki se bo potegoval za svoj četrti naslov, hkrati pa se boril za prednost v internih kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu z rojakom Milanom Vujasinovićem. Med državami, ki še niso zaključile internih kvalifikacij, so še Nova Zelandija, Italija, Kanada, ZDA in Avstralija. Poleg Vasilija Žbogarja, ki je naslov evropskega prvaka dosegel leta 2013 v nemškem Warnemundu, v zadnjih štirih letih pa še trikrat stal na stopničkah, so v Barceloni še Britanec ED Wright, ki je že posegel po naslovu evropskega in svetovnega prvaka, nosilec srebrne medalje z olimpijskih iger v Londonu Danec Jonas Hogh-Christensen, evropski prvak leta 2012 Grk Ioannis Mitakis. Spregledati pa ne gre niti Nizozemca Pieter-Jana Postmo, Madžara Zsomborja Berecza, Novozelandcev Josha Juniorja in Andrewa Murdocha, Avstralca Jaka Lilleya in Estonca Denissa Karpaka, ki bodo prav tako lahko posegli v boj za naslov evropskega prvaka.

Vasilij Žbogarj je popolnoma osredotočen na olimpijske igre, prvenstvo v Barceloni pa je zanj zgolj vmesna postaja na poti do končnega cilja. Izolan je na novembrskem svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji osvojil bron, na decembrskem odprtem brazilskem državnem prvenstvu pa se zelo približal Gilesu Scottu in pokazal, da tudi Britanec ni nepremagljiv. Njegov trener Jure Žbogar je pred startom prvenstva povedal: »Na evropsko prvenstvo ne gremo po rezultat, saj ja Vasilij osredotočen na olimpijske igre. Vse kar delamo na treningih, je prilagojeno razmeram v Riu. Evropsko prvenstvo je vmesni cilj, toliko da Vasilij dela starte in ostaja v stiku z najboljšimi.«

Za mladinca Jana Orla bo evropsko prvenstvo v Barceloni ena prvih regat v razredu finn. S treningi je resneje začel lani poleti, zato priznava, da mu manjkajo ure na morju, vendar je zadovoljen s svojo fizično in psihično pripravljenostjo. Pred odhodom v Španijo ni želel napovedovati rezultatov: »Moj cilj v Barceloni se ne razlikuje od ciljev na drugih regatah in ciljev na treningih, tako kot vedno bom dal vse od sebe. Konkurenca v razredu je zelo kakovostna, iz leta v leto se povečuje, vedno več je mladih atletov, zelo sem vesel, da ta razred doživlja preporod. Večina jadralcev, ki bo nastopila na prvenstvu, ima več znanja in izkušenj, zato verjamem, da so v določenih pogledih bolje pripravljeni. Vaja dela mojstra, za vajo pa mojster potrebuje čas.«

Pred jadralci so meritve in registracija, v soboto je na programu slavnostna otvoritev prvenstva. V ponedeljek pa se na regatnem polju začenja zares. Od ponedeljka do petka sta predvidena po dva plova na dan, skupaj deset. V soboto se bo najboljših deset jadralcev pomerilo v regati za medalje, preostali pa v finalni regati.

Vir: JZS.si, Foto: Robert Deaves/Finn Class