V petek, 4.3.2016 je prišlo do tragične nesreče. Trajekt Refelia II se je potopil.

Trajekt Rafelia II povezuje pristanišče Gilimanuk na otoku Bali s pristaniščem Banyuwangi na Javi. Ob 12:50 uri je trajekt izplul iz pristanišča Gilimanuk. Le 15 minut kasneje se je potopil v ožini med otokoma. Trajekt se je prevrnila na bok v manj kot minuti. Na njem naj bi bilo 51 potnikov in 14 članov posadke. Na kraj nesreče so takoj pripluli reševalci in rešili 41 oseb. Ker se je nekaj potnikov rešilo samih in s pomočjo lokalnih ribičev, ki so pripluli do trajekta, niso vedeli točno koliko ljudi je ujetih v trajektu in koliko jih je potrebno iskati. 32 vozil, ki so bila na trajektu je potonilo skupaj z ladjo.

Reševanje se je zaključilo v soboto, ko so v ladji našli truplo kapitana in še štirih oseb, ki jih niso našli v petek. Tako so po podatkih, ki so jih imeli, našli vse osebe, ki so bile na trajektu. Poleg petih preminulih oseb, se je v nezgodi več kot deset oseb poškodovalo, ko so skakali s trajekta v vodo.

Do nezgode naj bi prišlo zaradi vdore vode v trajekt takoj po izplutju iz pristanišča. Trajekt na katerem bi bilo lahko največ 37 potnikov in 14 članov posadke je bil preobremenjen. V reševalni akciji so namreč rešili skupno 81 oseb.

Vir: ShanghaiDaily