V Barceloni v Španiji se odprto evropsko prvenstvo razreda finn preveša v drugo polovico.

Tretji dan so organizatorji uspeli izpeljati samo en plov, skupaj v treh dneh prvenstva štiri od predvidenih šestih. Jadralce je pričakal siv in mrzel dan, čakanje na veter pa je zaznamoval tudi današnji dan na regatnem polju. Po nekaj neuspelih poskusih in še več čakanja na stabilne razmere so uspeli izpeljati četrti plov. Vasilij Žbogar z današnjim dnem ne more biti najbolj zadovoljen, v cilj je prijadral na 43. mestu in je zdrsnil na skupno 15. mesto, Jan Orel pa je končal na 84. mestu in ostaja na 82. mestu.

Vasilij Žbogar iz Barcelone: “Danes je bilo še malo slabše kot ostale dni, zelo težke razmere, malo vetra, na trenutke nič, na trenutke zelo malo, tako da nikakor ni šlo. Hitrost jadrnice ni prava, težko je jadrati, jaz ne jadram pogosto po sredini in vedno veliko izgubim. Danes je bil prav tak dan, ko sem po sredini poskušal ujeti nekaj jadrnic, pa sem samo izgubljal. Potem je še veter obrnil za 40 stopinj in se ni dalo več nič pridobiti.”

Zaradi spremenljivih razmer in nepredvidljivih obratov vetra večina jadralcev niha v rezultatih, tako da se je tudi pogled na vrh razvrstitve nekoliko spremenil. Po tretjem dnevu prvenstva je v vodstvu Novozelandec Josh Junior, drugi je Madžar Zsombor Berecz, tretji pa Nizozemec Pieter Jan Postma.

Pred jadralci sta še dva dni jadranja, v soboto pa se bo najboljših deset jadralcev pomerilo v regati za medalje, preostali pa v finalni regati.

Vir: JZS.si, Foto: Robert Deaves/Finn Class