V Barceloni v Španiji se je kljub neobetavni vremenski napovedi nadaljevalo odprto evropsko prvenstvo razreda finn. Jadralci so včeraj ostali brez jadranja, organizatorji so od ponedeljka do včeraj uspeli izpeljati štiri od predvidenih šestih plovov. Včeraj je po kratkem čakanju le zapihalo nekaj vetra, flota finnov je odšla na morje in v vetru, ki je pihal s hitrostjo do 9 vozlov odpeljala dva plova. Vasilij Žbogar se je z devetim mestom v prvem današnjem plovu in po odbitku najslabšega rezultata po petem plovu vrnil v igro za deseterico najboljših. V drugem plovu je bil z odličnim jadranjem ves čas v ospredju in v cilj prijadral na drugem mestu ter se v skupnem seštevku povzpel na sedmo mesto. Jan Orel je plova končal na 75. in 80. mestu in je pred jutrišnjim zaključkom prvenstva na 84. mestu.

Vasilij Žbogar po današnjem dnevu na regatnem polju: “Uspel sem narediti dve res dobri regati, in se povzpel v skupnem seštevku. Vem da sem v preteklih dneh dve regati odjadral slabo, a tudi to je jadranje, to je treba vzeti v zakup, mislim sem na dobri poti in potrditev za to je prišla tudi danes. Jutri nas čaka še ena regata, ki jo vozimo vsi in je za mene zelo pomembna, saj odloča o tem ali bom nastopil na regati za medalje. Upam, da bo jutri tudi toliko vetra kot danes, saj bom imel več možnosti, da nastopil na zadnjem dejanju prvenstva.

Jutri je na sporedu še finalna regata, v kateri se bodo pomerili vsi jadralci, rezultati pa bodo dali odgovor, kdo se bo v deseterici najboljših pomeril še v regati za medalje. Opozorilni signal za finalno regato je predviden ob 10 uri.

V vodstvu pred zadnjim dnem prvenstva je Nizozemec Pieter Jan Postma (18 točk), na drugem mestu je Novozelandec Josh Junior (28 točk), tretji pa je Hrvat Milan Vujasinovic (36 točk). Vasilij Žbogar (54 točk) ima na sedmem mestu enako število točk kot Grk Ioannis Mitakis na mestu pred njim, za tretjim mestom pa pred jutrišnjim dnem pa zaostaja 18 točk.

Vir: JZS.si;  Foto: Robert Deaves/Finn Class