Prejšnji teden je na trajektu umrl znani hrvaški vinar z otoka Hvar, Zlatan Plenkovič.

Večina navtikov, ki je obiskala otok Hvar, se je ustavila tudi v kraju Sveta Nedjelja na južni strani otoka. Razlogov za postanek v majhni luki je bilo več. Obiski cerkvice v votlini nad vasjo, vzpon na najvišji vrh otoka Hvara, Sv. Nikola, najbolj pogost razlog pa je bil obisk vinske kleti Zlatan otok, enega največjih hrvaških vinarjev, Zlatana Plenokviča.

V četrtek zvečer se je s trajektom vračal iz Splita na Hvar. Ne polovici poti mu je postalo slabo in potreboval je medicinsko pomoč. Kapitan trajekta je obrnil trajekt in plul nazaj v luko Split. Tam ga je pričakala nujna medicinska pomoč in ga odpeljala v splitsko bolnico. Kljub hitri pomoči in prevozu v bolnico, vinarju Plenkoviču niso mogli več pomagati.

Plenkoviča se bomo spominjali po njegovih vrhunskih vinih Zlatan otok in Pošip, ki sta prejela številne nagrade v domovini kot po svetu. Proglašen je bil za hrvaškega vinarja leta 2007 in leta 2015. Osvojil je številne mednarodne nagrade, njegovo vino Zlatan plavac grand cru pa je uvrščen med 10 najboljših vin na svetu.