Ameriški milijarder Larry Ellison, lastnik ekipe Oracle Team USA, je za pomoč pri gradnji njihovega plovila zaprosil Evropsko podjetje Airbus Group SE.

Katamrani, ki jih uporabljajo na tekmovanju Pokal Amerike so že sedaj izjemno hitri. V ugodnem vetru razvijejo hitrosti tudi preko 50 vozlov (80 km/h). Za doseganje teh ekstremnih hitrosti uporabljajo podvodna krila, ki njihova plovila dvignejo iz vode. Namesto jader iz blaga, veter lovijo s pomočjo trdih kril, katerih oblika je izposojena iz letal Airbus.

Tekmovalna ekipa in proizvajalec letal sta namero o sodelovanju razkrila v soboto v Chicagu, mesto, kjer je doma konkurenčno podjetje Boeing. Namen sodelovanja je prenesti znanje iz letalstva v navtiko.

Prve želje po sodelovanju so v ekipi Oracle Team izrazili že v letu 2013. V Airbus-u so idejo sprejeli z veliko mero skepticizma. Po nadaljnjih pogovorih in pregledih sistemov na jadrnici, pa so ugotovili, da bi bilo to možno. Katamaran ekipe Oracle je že sedaj opremljen s preko 300 senzorji, ki zbirajo podatke in jih pošiljajo v server. Tehniki iz Airbus-a, ki obvladajo obdelavo velike količine podatkov, so se zakopali vanje in hitro ugotovili, da lahko pomagajo pri povečanju učinkovitosti plovila. Izdelali so program imenovan »Iron Shark«, ki bo nadziral sisteme in kontrole na plovilu. Seveda gre za predelano verzijo programa »Iron Bird«, ki se uporablja za testiranje letal med razvojem.

Kaj bo prineslo sodelovanje, bomo verjetno videli naslednje leto.

Vir: Bloomberg News