Z odprtjem novega Panamskega prekopa konec prejšnjega meseca, je bilo pričakovati, da bodo kmalu padli raznovrstni rekordi.

Prva številka, ki je podrla rekord je 829.468. To je znesek v dolarjih, ki ga je za plovbo skozi kanal morala plačati kontejnerska ladja MOL Benefactor. Do sedaj je bil največji znesek 575.545 USD.

Kanal je ladja preplula 1.7.2016 in je prva neopanamax ladja, ki je preplula novi kanal. Pred njo ga je preplulo že preko 30 ladij, vendar so bile vse velikosti panamax in bi ga lahko preplule tudi skozi stari sistem zapornic.

Kapaciteta ladje MOL Benefactorr je 10.000 TUE. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo, da bo skozi kanal zaplula še kakšna večja ladja. Trenutno je termin za plovbo skozi novi kanal v letošnjem letu rezerviralo že 174 ladij. Vodstvo Panamskega kanala še noče razkriti kdo so naročniki in s kakšnimi ladjami bodo pluli skozi kanal. Nov sistem zapornic je dovolj velik, da bo omogočal prečkanje kontejnerskim ladjam s kapaciteto 13.000 TEU. Ker se cena prehoda zaračunava na osnovi velikosti ladje in kapacitete, lahko v kratkem pričakujemo, da bo nekdo za prečkanje prekopa plačal sedemmestno številko.