Angleško podjetje Automated Ships in norveško podjetje Kongsberg Mainine sta združili moči in izdelali bosta prvo ladjo, ki bo plula brez človeške posadke.

V torek sta podjetji najavili, da bosta oblikovali in izdelali plovilo, ki bo lahko plulo po odprtih morjih in ne bo potrebovalo človeške posadke. Gradnja prve ladje, ki bo nosila ime Hronn se bo pričela januarja naslednje leto in naj bi zaplula v letu 2018.

Ko bo plovilo zgrajeno, ga bodo najprej testirali.  V fjordu Trondheim  so pravkar dokončali z gradnjo testnega poligona, ki je namenjen testiranju avtonomnih plovil brez človeške posadke. Testiranja bodo spremljali člani agencije za klasifikacijo plovil DNV GL in NMA (Norveška pomorska agencija). Če bodo testiranja uspešna, naj bi ladja Hronn pričela s plovbo že v letu 2018. Sprva bo ladjo upravljal pilot iz kontrolnega centra. Kasneje bodo ladjo popolnoma avtomatizirali. Algoritmi za povsem avtonomno plovbo ladje se bodo izdelali v obdobju, ko jo bodo upravljali iz kontrolnega centra.

Ladjo bodo zgradili v ladjedelnici Gjellstrand AS na norveškem, ki je znana po gradnji visoko kvalitetnih hitrih trajektov izdelanih iz aluminija. V njej so izdelali tudi trajekt  Ampere, ki je prvi trajekt, ki ga poganjajo samo baterije.

Trenutno po svetu že plujejo plovila brez človeške posadke. Večinoma gre za manjša plovila, ki opravljajo svoje naloge blizu obale. Ladja Hronn bo prva večja ladja, ki bo plula popolnoma brez človeške posadke. Namenjena bo oskrbovanju naftnih ploščadi, znanstveno raziskovalnemu delu in oskrbovanju ribjih farm.