Na regati Vendee globe poteka že 16 dan plovbe. Včerajšnji, 15 je bil usoden za francoskega jadralca Vincent-a Riou-a.

Francoz je predvčerajšnjim plul izjemno dobro in nadomestil nekaj milj za vodilnim Alex-om Thomson-om. Nato pa je prišlo do poškodbe na njegovi kobilici in prisiljen je bil odstopiti praktično na istem mestu, kot je moral odstopiti na regati leta 2012/13. Ponoči je spremenil smer plovbe in zaplul proti Cape Town-u v Južnoafriški republiki, kjer bo poizkušal popraviti plovilo, da se bo lahko vrnil nazaj v Francijo. Je drugi tekmovalec, ki je uradno odstopil. Okvara kobilice je pred dnevi stala uvrstitve tudi Bertrand-a de Broc-a, ki je odstopil kot prvi. Tanguy de Lamotte, kot tretji tekmovalec s poškodovano jadrnico, uradno še ni odstopil. Pluje nazaj v Francijo, kjer bo popravil poškodovan jambor in nato ponovno krenil na pot.

Kaj se je zgodilo Vincent-u Riou-u?

V ponedeljek zjutraj je Francoz lovil vodilno trojico jadralcev. Plul je zelo hitro in zmanjševal svoj zaostanek. Bil je že na poti iz Brazilije proti rtu Dobrega upanja v Južnoafriški republiki.  Dan prej je trčil v neznan plavajoč predmet v vodi, ki mu je dvignil eno izmed krmil. Sprva je misli, da ni utrpel nobenih poškodb jadrnice. Že nekaj ur po trku je začela kobilica oddajati čudne zvoke in povzročati tresljaje. Hrup in tresenje se je stopnjevalo preko noči. Ker so pihali vetrovi s hitrostjo med 25 in 30 vozli, njegova hitrost plovbe pa je znašala med 19 in 20 vozli, ni imel možnosti, da bi preveril, kaj se dogaja z njegovo kobilico in ohišjem. Šele zjutraj, ko so se vremenske razmere nekoliko umirile, je Vincent uspel izvesti potrebne teste, da bi njegova tehnična ekipa lahko povedala, kaj se je zgodilo. V pregledu so ugotovili, da se je v trku poškodovala os hidravlične kobilice oziroma plastični nosilec, ki os iz titanija drži v ohišju in omogoča premikanje kobilice. Nadaljevanje plovbe s takšno napako, bi verjetno vodilo v izgubo kobilice.

Nesreča, ki se je zgodila Francozu je veliko razočaranje za zmagovalca regate iz leta 2004. Trenutno pluje v zmernih pogojih. Veter piha s hitrostjo okrog 14 vozlov in trenutno ni v nevarnosti. Njegova tehnična ekipa ga bo napotila v luko, kjer bodo popravili plovilo in mu omogočili varno vrnitev v Francijo.

Trenutna situacija

Včeraj je imel težave s krmilom tudi Sebasten Josse. Tudi on je trčil v predmet v vodi, ki pa mu je k sreči le poškodoval eno izmed krmil. Moral se je ustaviti in popraviti nosilec krmila. Popravilo mu je vzelo dobre štiri ure časa. Zaradi okvare je zdrsnil z drugega na tretje mesto in trenutno zaostaja 188 nmi za Alex-om Thomson-om, ki vodi. Pred zasledovalcem Armel-om Le Cleach-om ima 102 nmi prednosti. Četrti je Morgan Lagraviere s 400 nmi zaostanka. Vodilna sedmerica jadralcev pluje proti vzhodu in se že bližajo zahodnemu rtu južne Afrike, rtu Dobrega upanja. Prepluli so že približno četrtino poti. Plujejo v zmernih vetrovih in dosegajo hitrosti plovbe okrog 18 vozlov.