Francoska ladjedelnica je pričela z izdelavo prve jadrnice serijske proizvodnje, ki bo opremljena s hirdo krili. Novost katere prednosti lahko vidimo pri jadralcih regate Vendee Globe, se bo iz profesionalnega jadranja preselila tudi v rekreativno.

Na letošnji regati Vendee Globe šest od 29 jadralcev že uporablja hidro krila. Njihove jadrnice plujejo tudi 2 vozla hitreje in so bolj stabilne kot enake brez hidro kril. Z jadrnico Figaro 3 se tehnologija prenaša na širši trg rekreativnega jadranja.

Beneteau se je odločil, da bodo prvo serijsko jadrnico opremljeno s hidro krili izdelali na osnovi uspešnega modela Figaro 2, ki jadra po morjih že od leta 2003. Je izjemno priljubljena jadrnica med jadralci, ki se radi odpravijo tudi na oceansko jadranje. Figaro 3 bo nastal v tesnem sodelovanju med ladjedelnico Beneteau in organizatorjem regate Solitare URGO za enočlansko posadko. K sodelovanju pri projektu so povabili tudi znan navtični arhitekturni biro Van Peteghem – Lauriot-Prévost, katerih jadrnice so zmagale zadnji dve regati Vendee Globe.

Pri oblikovanju plovila so želeli, da je vsaj tako zanesljiv kot predhodnik Figaro 2 in da za gradnjo uporabijo najsodobnejše navtične tehnologije, tako pri uporabi materialov, kakor tudi pri procesih izdelave.

V ladjedelnici so že pričeli z gradnjo prototipa jadrnice, ki bo prvič zaplul poleti 2017. Poleg hidro kril bodo posodobili tudi podvodni del trupa. Oblikovan bo za hitro jadranje in v njem ne bo več tankov za balastne vode. Kobilica bo tanjša in lažja, jambor bo pomaknjen naprej in jadra bodo večja.

Za razliko od jadrnic IMOCA60, ki plujejo na Vendee Globe, bodo hidro krila oblikovana drugače. Ročica krila bo na jadrnico pritrjena zgoraj, konica pa bo obrnjena navzdol. Na ta način so zagotovili zmanjšanje upora krila pri plovbi v šibkejših vetrovih, zagotavlja večjo dinamično moč ter zagotavlja večji vertikalni dvig plovila.

Beneteau bo do konca leta 2018 zgradil najmanj 50 plovil Figaro 3. Z njimi bodo tekmovali jadralci na regati Solitare URGO-Le Figaro leta 2019, ko bo tekmovanje praznovalo svojo 50 letnico.