Igor Simčič, knez Alberta ll

Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa, je sinoči prejel posebno značko , ki so jo v monaškem jahtnem klubu izdelali ekskluzivno za peščico dosedanjih prejemnikov prestižne nagrade jadralca leta (Yachtsman of the Year). Novo odlikovanje je ob robu podelitve letošnjega priznanja za izjemne jadralne dosežke pod klubsko zastavo podelil predsednik kluba Yacht Club de Monaco, monaški knez Albert II, Igor Simčič pa ostaja edini Slovenec, ki je prejel ta prestižni naslov. Odslej si bo lahko pripel še značko za dosežke, s katerimi se je zapisal v zgodovino jadranja.

Ekipa Igorja Simčiča je z nepremagljivo karbonsko 100-čeveljsko jadrnico Esimit Europa 2 od njenega krsta leta 2010 prva prečkala ciljno črto na vseh najpomembnejših in najbolj uglednih regatah v Evropi, ki se jih je udeležila, ob tem pa postavila nekaj rekordov, ki so ostali nedotaknjeni vse do danes in jih bo težko izboljšati. Eden takih je prav gotovo že deset let nepremagani rekord na regati Giraglia Rolex Cup leta 2012 ali Palermo – Montecarlo leta 2015, vseh 39. zaporednih zmag pa je bilo v šestih tekmovalnih letih modre karbonske lepotice, ki je plula pod evropsko zastavo in širila sporočilo o povezanosti in sodelovanju, nanizanih še na najuglednejših regatah, kot so Fastnet, svetovno prvenstvo maksi jadrnic na Sardiniji, Rolex Middle Sea Race, ali nam dobro znana Barcolana, največja regata s skupinskim štartom na svetu, ki jo vsako leto spremljamo v Tržaškem zalivu. Esimit Europa 2 je leta 2012 vpisala tudi uradni svetovni hitrostni rekord na razdaljah Monako – Porto Cervo (Sardinija) in Trst – Valletta (Malta) za pokal Medot Sailing Trophy.

Prav z rekordnimi uspehi leta 2012 se je Igor Simčič tega leta zapisal kot najboljši jadralec enega najelitnejših jadralnih klubov na svetu, Yacht Club de Monaco, deset let pozneje pa je bilo s sinočnjo premierno podelitvijo novega odlikovanja to priznanje še enkrat obeleženo v elitni družbi vseh najboljših od leta 2005, ko so v kneževini najboljšega jadralca razglasili prvič. Projekt Esimit Europa je v tem času s svojim sporočilom o pomenu prijateljstva in sodelovanja presegel evropske meje, saj je priznanje projektu izrekel tudi generalni sekretar OZN, Ban Ki-moon, prek evropskih meja pa v globalni areni nove načrte z Esimit Europa 3 snuje vizionar in ustanovitelj projekta Igor Simčič.

Fotografija: Sidney Guillemin