Zaliv Vela Draga, otok Rab

Pri eNavtiki se ves čas trudimo, da raziskujemo Jadran in iščemo lepe in varne zalive. V lanskem letu smo zapluli tudi na otok Rab. Poleg številnih zalivov, ki smo jih že objavili v Vodniku po Jadranu, smo tokrat zapluli v zaliv Vela Draga na severozahodni strani otoka.

Zaliv Vela Draga je zahodno od luke Lopar na severozahodu otoka. 200 m dolg zaliv je vrezan v strmo golo skalo, na katero močna burja iz Senjskih vrat prinaša sol in preprečuje rast vegetacije.

V zaliv priplujemo s severne strani. Globina morja je med 2 in 8 m. Dno je peščeno in sidro drži dobro. Globina morja vsaj 3 m je zelo globoko v zaliv, zato lahko sidramo blizu obale. Ker je zaliv izjemno ozek, priporočamo privez krme plovila na obali z vsaj eno vrvjo. Zaliv ima dva kraka. V obeh je lepa peščena plaža. Zaliv je dobro zaščiten pred vsemi vetrovi, razen iz severnih smeri. Zato moramo v primeru napovedi nevihte ali burje zaliv pravočasno zapustiti in si poiskati zaščito pred burjo in tramontano. V zalivu ni ponudbe. Tudi med poletno sezono le redko v njem prenočujejo plovila. Če bi radi prenočevali v miru, potem je zaliv prava izbira.

Videoposnetek zaliva iz zraka

 

 

Več videoposnetkov otoka Rab iz zraka na tej povezavi: Rab iz zraka.