Ko postanemo ponosni lastnik plovila, se običajno še ne zavedamo kakšne skrbi nam bo povzročalo vzdrževanje plovila.

Plovilo moramo vsako leto najprej pripraviti za plovbo, ga redno vzdrževati med uporabo, ga po končani sezoni pripraviti za zimovanje, in pozimi skrbeti za vsaj minimalno vzdrževanje.

Naštejmo nekaj opravil, ki jih je potrebno opraviti pred sezono.

V kolikor smo motor plovila jeseni konzervirali je potrebno na motorju opraviti dekonzervacijo. Če tega nismo storili, potem je potrebno na motorju narediti reden servis. Reden servis motorja se priporoča izvesti vsaj enkrat na leto ali pa vsakih 100 ur delovanja, v kolikor plovilo uporabljamo več kot 100 vre letno. Pri rednem servisu motorja je potrebo zamenjati olje v motorju, filter olja in goriva. Vsako drugo je priporočljivo tudi zamenjati impeler na vodni črpalki. V kolikor imamo plovilo z Z-pogonom je priporočljivo zamenjati olje v nogi, sneti in podmazati propeler, ter zamenjati tesnila. Ko se sname pogonska noga, se vidi tudi, če je potrebno zamenjati kakšen ležaj in pa tesnilno gumo. V kolikor je ta že mehka, priporočamo zamenjavo.

Na vseh električnih sklopih je potrebno očistiti kontakte, ki običajno preko zime oksidirajo. Najbolj so izpostavljeni kontakti na baterijah. Če kontaktov ne očistimo, se nam materije ne bodo polnile in kaj kmalu bomo ostali brez elektrike. V hidravličnih skopih ne smemo pozabiti preveriti količine hidravlične tekočine.

Vsako leto je potrebno s plovila odstraniti školjke in alge, ki so se nabrale preko zime in del plovila, ki je pod vodno linijo premazati z antivegetativnim premazom. V kolikor tega ne storimo, se moramo zavedati, da se bo hitrost plovbe zmanjšal tako pri motornih plovilih, kakor tudi pri jadrnicah. S tem se poveča tudi poraba goriva. Marsikatero motorno plovilo v začetku sezone sploh ni več sposobno izglisirati, če alg in školjk ne odstranimo.

V notranjosti plovila nikakor ne pozabite pregledati plinske inštalacije, saj je le ta pogost vir izbruha požara. Preverite tudi gasilne aparate na plovilu in jih po potrebi odnesite na servis, kjer jih bodo preverili. Preden izplujete preverite tudi delovanje sidrnega vinča.

To je le nekaj najbolj pomembnih opravil. V kolikor želite zmanjšati seznam vaših opravil se lahko obrnete na podjetje Ekskluzivni servisi, ki nudijo pakete vzdrževanja plovila. Za vaše plovilo bodo skrbeli skozi vsa obdobja. Pred novo sezono bodo plovilo pripravili za varno plovbo, po sezoni bodo poskrbeli, da bo vaše plovilo do nove sezone ostalo v dobrem stanju.

Da bo vaša skrb kar najmanjša, so pripravili pakete storitev Boat-Care, s katerimi bodo poskrbeli za brezskrbne užitke na plovilu med poletno sezono. Vse o storitveh Boat-care si lahko preberete na: http://www.boat-care.org/