Najhitrejša in najuspešnejša evropska jadrnica se po 3 izjemnih sezonah v Sredozemlju prvič podaja na sever Evrope – Nastopom v Nemčiji (Kieler Woche), na Švedskem (ÅF Offshore Race), v Veliki Britaniji (Cowes Week in Rolex Fastnet Race) sledita Bernetti Lombardini Cup in Barcolana (Italija), poskus izboljšanja časovnega rekorda na razdalji Trst – Valletta (Medot Sailing Trophy) ter Rolex Middle Sea Race (Malta) – Nove jadralske izzive jadrnice Esimit Europa 2 in poslanstvo krepitve evropske enotnosti izraža tudi prenovljena oblikovna podoba – Tudi letos v ekipi slovenski olimpijec Vasilij Žbogar.

Valencia (Španija); 9. maj 2013 Na dan Evrope, ko je v Valenciji potekal prvi uradni trening v novi sezoni, sta Igor Simčič, ustanovitelj projekta Esimit Europa, in Jochen Schümann, skiper jadrnice Esimit Europa 2, razkrila načrte za novo jadralsko sezono. Po 19 zmagah na prav toliko regatah in 5 rekordih, se ena najhitrejših jadrnic na svetu prvič od svojega krsta v letu 2010 odpravlja po zmage izven Sredozemlja. Novim izzivom naproti jo bo pospremila prenovljena oblikovna podoba. Ta z dvema velikima rumenima zvezdama ter stiliziranimi modrimi linijami izraža poslanstvo v krepitvi evropske enotnosti, hkrati pa ponazarja nove izzive v severnih morjih, ekipni duh med jadralci in sodelovanje vseh partnerjev v projektu Esimit Europa. Tudi letos bo v ekipi jadralskih zvezdnikov slovenski olimpijec Vasilij Žbogar.

Že konec junija Esimit Europo 2 čaka Kieler Woche, z več kot 3 milijoni obiskovalcev, 1800 jadrnicami in 450 regatami eden največjih jadralskih dogodkov na svetu. Esimit Europa 2 bo nastopila na dveh regatah, potem pa se seli v Stockholm, kjer bo 30. junija štartala na največji švedski regati, ÅF Offshore Race. 350 navtičnih milj dolge regate, ki obkroži znameniti otok Gotland in se zaključi v Sandhamnu, se bo letos udeležilo rekordno število izjemno atraktivnih jadrnic, ki se bodo borile za laskavi naziv najhitrejše jadrnice te švedske klasike. Po nastopu na Švedskem 30-metrsko evropsko lepotico čaka transport v Veliko Britanijo in nastop na Cowes Weeku, z letnico 1826 enem najstarejših tradicionalnih športnih dogodkov v Veliki Britaniji. 18-članska ekipa Esimit Sailing Team bo tekmovala na 3 obalnih regatah v začetku avgusta, potem pa jo čaka ena najtežjih in najuglednejših regat v Evropi, znameniti Rolex Fastnet Race. Kar 608 navtičnih milj dolga regata bo za ekipo pod taktirko legendarnega Jochena Schümanna vrhunec sezone in izjemna preizkušnja tudi za samo jadrnico, saj je regata v svoji dolgi zgodovini zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer zabeležila številne tragične dogodke. Da gre za eno najbolj uglednih regat na svetu, priča tudi dejstvo, da se je samo v 24 urah po začetku zbiranja prijav prijavilo kar 300 ekip iz 20 držav.

Esimit Europa 2 se bo po nastopu v Veliki Britaniji vrnila v Sredozemlje, kjer jo v oktobru čakata Bernetti Lombardini Cup in Barkolana, na svoji poti na Malto (Rolex Middle Sea Race) pa bo poizkušala popraviti časovni rekord na razdalji med Trstom in Valletto za pokal Medot Sailing Trophy.

Nove jadralske izzive jadrnice Esimit Europa 2 in poslanstvo krepitve evropske enotnosti izraža tudi prenovljena oblikovna podoba. Poleg dveh velikih rumenih zvezd na bokih trupa jadrnice, je še ena pozicionirana na vrhu glavnega jadra. Na njem so, tako kot na samem trupu, odslej svetlo modre valovite linije, ki ponazarjajo dinamično okolje, v katerem živimo, obenem pa sodelovanje med jadralci in povezovanje partnerjev v projektu Esimit Europa.

O projektu Esimit Europa, jadrnici Esimit Europa 2 in ekipi Esimit Sailing Team

Projekt Esimit Europa, ki je bil ustanovljen leta 1995, predstavljata jadrnica Esimit Europa 2 in ekipa Esimit Sailing Team. Njegovo poslanstvo je vzpodbujanje sodelovanja na celotni evropski celini in širjenje zavedanja o skupni evropski identiteti prek športa. Jadrnica Esimit Europa 2 je dolga 30 metrov, široka 5,3 metra, ima jambor z višino 44 metrov in na krovu združuje 18 izjemnih jadralcev, ki prihajajo iz 10 različnih evropskih držav. Z najvišjo hitrostjo prek 38 vozlov (70 km/h) je Esimit Europa 2 ena jahitrejših enotrupnih jadrnic na svetu. S sporočilom »Skupaj – za Evropo« ekipa Esimit Sailing Team jadra pod evropsko zastavo, tekmuje za Jadralno zvezo Slovenije in Yacht Club de Monaco ter promovira vrednote, kot so ekipni duh, solidarnost, inovativnost ter sodelovanje. Od krsta junija 2010 je Esimit Europa 2 na 19 nastopih 19-krat prva prečkala ciljno črto in postavila 5 rekordov. Glavni sponzor jadrnice je globalno energetsko podjetje Gazprom, BMW pa je uradni partner. Pokrovitelj projekta Esimit Europa je José Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije, podpirata pa ga tudi Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta, in Sergej Lavrov, zunanji minister Ruske federacije. Več informacij je na voljo na spletni strani www.esimit.com.

Gorazd Mauri, Foto: Esimit Europa/Vicent Bosch