Sistem bočnega pogona za plovila JetThruster se je že izkazal na enotrupnih jadrnicah ter motornih plovilih, sedaj pa je bil prvič vgrajen v katamaran.

JetTruster za bočno premikanje plovila uporablja močan curek vode, ki z visoko hitrostjo teče skozi šobe na boku plovila. Ker so šobe nameščene tik pod vodno gladino, zagotavljajo maksimalen učinek. Do sedaj je bil sistem že vgrajen v številna enotrupna plovila, tako jadrnice kot motorna plovila, sedaj pa so ga prvič namestili v katamaran.

Lagun 560 je prvi katamaran opremljen s tem sistemom. Nameščene so 4 črpalke JT90 in osem šob, kar zagotavlja zadosten bočni potisk tudi v močnejših vetrovih.

Sistem JetThruster je izjemno učinkovit. Njegovo moč lahko izbirate glede dolžino plovila, višino nad vodno linijo ter na učinek, ki ga želite. Učinkovit je vse do hitrosti vetra 7 Bf. Več o sistemu si lahko preberete tudi v članku: Jet Thruster - nov sistem za bočni potisk plovil

V videu si lahko ogledate namestitev sistema JetTruster in njegovo učinkovitost na katamarnu Lagoon 560.

Sistem JET THRUSTER je izdelan na Nizozemskem v Holland Marine Parts. V Sloveniji je pooblaščeni zastopnik VESSELSPA™. Več informacij na http://vesselspa.com.

Prikaz delovanja sistema na katamaranu