Žan Luka Zelko

Za jadralci na evropskem prevenstvu olimpijskih razredov laser standard in laser radial ženske ter neolimpijskega razreda laser radial moški je prvi finalni dan.  Žan Luka Zelko je v razredu laser standard napredoval na 42. mesto, v razredu laser radial pa je Nik Pletikos povečal prednost pred zasledovalci.

Prvi finalni dan je potekal v zmerno močnem vetru, v katerem so jadralci odjadrali oba predvidena plova.

V olimpijskem enosedu laser standard je Žan Luka Zelko danes zabeležil 45. in 21. mesto, s čimer se je po rezultatski razpredelnici povzpel za 9 mest na skupno 42. mesto. Današnji dan je pospremil z naslednjimi besedami: 

“Kljub slabši vremenski napovedi nas je na morju pričakal severni veter z jakostjo do 20 vozlov. V prvem plovu sem sprejel napačno taktično odločitev v prvi orci, ki me je stala dobre uvrstitve. A boril sem se do konca in pridobil nekaj mest. Bilo je kar naporno. V drugem plovu sem dobro štartal, jadral celoten plov na čistem vetru, a na koncu mi je za uvrstitev v prvo dvajseterico zmankalo malo moči. Z današnjim dnem sem zadovoljen. Pred nami sta še dva dneva. Napovedujejo, da bo jutri podoben veter.”

V vodstvu ostaja Avstralec Matthew Wearn, ki je bil danes dvanajsti ter tretji. Drugi je Novozelandec Sam Meech, tretji pa Šved Jesper Stalheim. 

Kim Pletikos je v olimpijskem enosedu za ženske laser radial danes v srebrni skupini zabeležila sedmo in štirinajsto mesto in je skupaj na sedmem mestu v srebrni skupini oziroma na 54. mestu v skupnem seštevku. Vodstvo je prevzela Nizozemka Marit Bouwmeester, včerajšnja vodilna Nizozemka Maxime Jonker pa je dva dni pred koncem na drugem mestu. Tretja je Američanka Paige Railey. 

Nik Pletikos še naprej odlično jadra v neolimpijskem razredu laser radial. Danes je zabeležil tretje in drugo mesto in ima pred prvim zasledovalcem Italijanom Federicom Tocchijem sedem točk prednosti. Tretji je Poljak Aleksander Arian. Maks Vrščaj je bil danes dvakrat triintrideseti in je skupno na 37. mestu. 

10.5.2018

Za jadralci na evropskem prevenstvu olimpijskih razredov laser standard in laser radial ženske ter neolimpijskega razreda laser radial moški je prva polovica prvenstva. Žan Luka Zelko se je z zelo dobrim današnjim jadranjem uvrstil v zlato skupino, Nik Pletikos pa v razredu laser radial moški še naprej vodi v skupnem seštevku.

Morje v Biskajskem zalivu je bilo tudi danes precej razpihano in organizatorjem je zopet uspelo izpeljati oba predvidena plova. S tem so uspešno zaključili prvo polovico prvenstva. Pred jadralci so še trije tekmovalni dnevi in odslej bodo v olimpijskih razredih laser standard in laser radial ženske jadralci in jadralke jadrali v jakostnih skupinah. 

V razredu laser standard se je Žan Luka Zelko danes zelo dobro odrezal in nanizal 16. in 12. mesto, kar ga uvršča na skupno 51. mesto. To pa pomeni tudi, da bo od jutri jadral v najboljši zlati skupini. Današnje jadranje je komentiral:

“Danes smo v lepem vetru odjadrali dva plova. Današnji cilj je bil jadrati podobno kot včeraj. V obeh plovih sem štartal dobro. V prvem plovu sem bil 16., v drugem pa 12. Z današnjim rezultaskim izkupičkom in samim jadranjem sem zelo zadovoljen. Sploh, ker sem se uvrstil v zlato skupino.”

V vodstvu ostaja Avstralec Matthew Wearn, ki je že drugi dan zapored zabeležil po dve zmagi in jih ima sedaj že kar 5. Njegova najslabša uvrstitev je drugo mesto v prvem plovu. Drugo mesto pripada Novozelandcu Samu Meechu, tretje pa njegovemu reprezentančnemu kolegu Andrewu McKneziu. Prvi Evropejec je Pavlos Kontides na četrtem mestu. 

Kim Pletikos, ki jadra v razredu laser radial se žal ni uspelo uvrstiti v zlato skupino. Danes je bila 28. in 26., kar jo uvršča na skupno 54. mesto. V vodstvu ostaja Nizozemka Maxime Jonker, ki ima podobno kakor Wearn v razredu laser standard pet posamičnih zmag. Druga je prav tako Nizozemka in sicer Marit Bouwmeester, tretja pa Belgijka Emma Plasschaert.

V neolimpijskem razredu laser radial moški z odličnimi predstavami nadaljuje Nik Pletikos, ki je danes zasedel prvo in četrto mesto in ostaja v vodstvu. Drugi je Italijan Federico Tocchi, tretji pa Poljak Marcin Rudawski. Maks Vrščaj z današnjima 45. in 54. mestom zaseda skupno 36. mesto.

8.5.2018

Na evropskem prvenstvu olimpijskih razredov laser standard in laser radial ženske ter neolimpijskega razreda laser radial se je končal predzadnji dan kvalifikacij. Žan Luka Zelko v razredu laser standard in Kim Pletikos v razredu laser radial se bosta jutri borila za uvrstitev v zlato skupino. Nik Pletikos v neolimpijskem razredu laser radial še naprej odlično jadra in ostaja v vodstvu. 

Morje v Biskajskem zalivu je bilo danes veliko bolj razpihano kot včeraj. Jadralci in jadralke so uspeli izpeljati oba predvidena plova. V olimpijskem razredu laser standard je danes Žan Luka Zelko jadral veliko bolje kot včeraj, zabeležil 20. in 11. mesto in je v skupnem seštevku na 56. mestu.

Po drugem tekmovalnem dnevu je povedal: 

“Danes je bilo na morju veliko več vetra. Po tako močnem vetru sem nazadnje jadral pred poškodbo lani poleti. Mislim, da sem se danes v teh pogojih na morju dobro znašel. Z odločnimi štarti sem imel že takoj na začetku obeh plovov dobro pozicijo, kar se je poznalo že pri obračanju prve boje. V obeh plovih sem namreč obračal v prvi deseterici. V prvem plovu sem v drugi stranici naredil večjo strateško napako, kar me je stalo prve deseterice. Drugi plov sem končal tik za deseterico. Z današnjim jadranjem sem zadovoljen.”

Jutri jadralce čakata še dva plova, v katerih bo Zelko poskušal pridobiti nekaj mest in se s tem uvrstiti v zlato skupino. V vodstvu ostaja Novozelandec Sam Meech, ki je tudi danes zabeležil dve prvi mesti. Sledi mu Avstralec Matthew Wearn, ki je dvakrat zmagal v svoji skupini in ima v skupnem seštevku po odbitku najslabše uvrstitve enako število točk kakor Meech. Tretji je še en Novozelandec in sicer Andrew McKenzie. Prvi Evropejec je Britanec Michael Beckett na petem mestu. 

V ženskem olimpijskem razredu laser radial se slovenska predstavnica Kim Pletikos danes ni najbolje znašla. V prvem plovu je bila 39., v drugem pa ciljne črte ni prečkala. Kljub vsemu pa ostaja v boju za uvrstitev v zlato skupino. Še naprej vodi Nizozemka Maxime Jonker, ki je bila danes prva ter osma. Drugo mesto prav tako zaseda Nizozemka in sicer Marit Bouwmeester, tretja pa je Britanka Hannah Snellgrove.

V neolimpijskem razredu laser radial moški še naprej odlično jadra Nik Pletikos, ki je v prvem plovu zmagal, v drugem pa zasedel 8. mesto kljub temu, da se je med regato zvrnil. Drugi je Poljak Aleksander Arian, tretji pa Italijan Federico Tocchi. Maks Vrščaj je bil danes 30. in 41. in je skupno na 31. mestu. 

Vir: JZS.si; Foto; Thom Touw Photography/European Championship Laser