Finn class, Koper 2018

Dan pred koncem mladinskega svetovnega prvenstva razreda finn se je med kandidati za zmago vnel srdit boj. Slovenca sta tokrat ostala v ozadju.

Vodilni v skupnem seštevku Ondrej Teply (CZE) je moral četrti tekmovalni dan pokazati vse znanje, da se je ubranil napadov Joana Cardona (ESP) in Nilsa Theunincka (SUI), s katerima si je med sedmo in deveto preizkušnjo izmenično podajal vodstvo.

"V močnejšem vetru sem se dobro počutil in ga izkoristil sebi v prid, ko je upadel, pa sem jadral počasneje, ker sem nekoliko težji od ostalih. Kljub vsemu sem z rezultati zadovoljen. Zaostanek za favoritom sem zmanjšal na osem točk, prednost pred zasledovalci pa povečal," je po razburljivih obračunih dejal drugouvrščeni Cardona, ki bo jutri napadal zlato medaljo. 

Najvišje uvrščen Slovenec Liam Orel je dve regati pred koncem na 20. mestu in tretji v konkurenci do 19 let.

"Če se uresniči vremenska napoved in bo zadnji dan pihala tramontana, imam še nekaj možnosti za srebro. V vsakem primeru bom poskušal ostati miren in iz sebe izvleči vse kar znam," pred vrhuncem ostaja optimističen Liam, ki je danes nanizal 25., 16. in 33. mesto.

Jan Orel je krmilo sukal še za odtenek bolj spretno. V zmernem maestralu je zabeležil 18., 19. in 29. rezultat, v jutrišnji finale pa bo startal z 22. mesta.

"Čeprav to ni izhodišče, o katerem sem sanjal, je napredek viden. Lani sem bil 31. in če bom letos dosežek izboljšal za deset mest, pomeni, da sem skozi leto dobro delal," je s prehojeno potjo v zadnji sezoni zadovoljen 23-letni Koprčan.

Jubilejno 20. mladinsko svetovno prvenstvo razreda finn bo dobilo epilog jutri med 11. in 15. uro na morju pred Koprom.