Karpo, Maks Vrečko; Jabuka

Letošnja, 19., regata Jabuka je spet pritegnila številne jadralce. Start letošnje izdaje je prečkalo kar 108 jadrnic, med njimi številne slovenske.

Regata Jabuka je spet postregla z razburljivim jadranjem. Zaradi svoje številne udeležbe in zahtevne rute je izjemno priljubljena, čeprav so lahko vremenske razmere zelo zahtevne.

Letos je regato najhitreje prejadrala slovenska jadrnica Way of life pod taktirko Michaela Maierja. Za plovbo od Vodic, okrog otoka Jabuka in nazaj so potrebovali 9 ur in 55 minut. Slabe tri ure pozneje je v cilj priplula druga slovenska jadrnica Cleansport One z Marjanom Kočilom za krmilom. Le 4 minute za njo je v cilj priplula jadrnica Toto Travel Tutta Trieste in zasedla tretje mesto v skupni razvrstitvi.

Maks Vrečko, lastnik, skiper in vodja ekipe Karpo, je po prihodu v cilj povedal: »Z jadrnico Karpo nam je uspel odličen start, izognili smo se klasičnim nočnim zapletom pred Vodicami. Pri Žirjah smo imeli precejšnje težave z genakerjem, ki se nam je zaradi nestanovitne burje večkrat zapletel okoli prednje pripone. Izziv smo uspešno rešili z dvigovanjem člana posadke na jambor. K sreči smo bili še blizu obale in se valovi pri 15 vozlih še niso razvili. Jadranje z vetrom nam je šlo dobro od rok in Jabuko smo obrnili kot deseti. Jadranje proti vetru je bilo zaradi kratkih in odsekanih valov burje dokaj neprijetno. Nekaj članov je imelo težave zaradi morske bolezni, kar je pri samo petčlanski posadki pomenilo nekoliko počasnejše jadranje proti cilju. Pri Žirjah je burja precej povečala moč, sunki so presegali 24 vozlov. Zaradi bližine cilja se nismo ukvarjali z menjavo jader, temveč smo vztrajali in v cilj prijadrali že pred 13. uro, kot 18. generalno in drugi v skupini ORC. Jabuka je ena najlepših regat in zagotovo se jo prihodnje leto spet udeležimo.«

 

Zmagovalna jadrnica Way of Life med regato

 

 Prečkanje ciljne črte v Vodicah: Way of Life med regato

  Izjava Gašperja Vinčeca po prihodu v cilj

 

ORC 1

V skupini ORC 1 je drugo mesto zasedla slovenska jadrnica Karpo (Elan 450), ki jo je krmaril Maks Vrečko. Najhitrejša v skupini je bila hrvaška posadka Filif, tretje mesto pa prav tako hrvaška posadka Dubrovnik.

ORC 2

V skupini ORC 2 je tekmovalo 16 jadrnic. Dušan Ušeničnik na jadrnici Elaya (Elan E5) je zasedel odlično tretje mesto. Pred njim sta se uvrstili le češka posadka Mar S in slovaška Scorpio. Druga slovenska posadka na jadrnici Sara, ki jo je krmaril Vladislav Kranjc, je zasedla 13. mesto, Igor Orlov na Aurora Pirnar pa je moral odstopiti.

Skupina G5

V skupini G5 je prvo mesto pripadlo slovenski jadrnici La Recesion, ki jo je krmaril Velenjčan Damjan Miklavc.

Skupina G8

V skupini G8 je tekmovalo 20 jadrnic. Najhitrejši je bil Denis Vukas na jadrnici Dubrovnik (Enavigo 38). Drugo in tretje mesto pa je spet pripadlo slovenskim posadkam. Žiga Rebek se je s svojo jadrnico Macropus (First 40.7) uvrstil na drugo mesto, tretja stopnička pa je pripadla Iztoku Svetini na jadrnici Erco D (Archambault 20). Dušan Ušeničnik na Elayi (Elan E5) je zasedel peto mesto, Bojan Gerič iz JK Mariborčanka je priplul na deseto mesto.

Iztok Svetina z Erco D: »Žal smo z dvema tehničnima napakama izgubili 20–30 minut. Prvo napako smo naredili na startu, ko se nam je navil genaker okoli floka in smo bili 5 minut po startu precej zadaj. Druga napaka se nam je pripetila med jadranjem nazaj proti Vodicam, med Blitvenico in Žirjami, ker nismo zamenjali floka z manjšim. Taktično smo regato odpluli zelo dobro. Izbira poti in obratov je bila pravilna. Z vetrom v krmo smo jadrali odlično. V orco smo mogoče forsirali prevelik flok. Kljub dvema napakama smo se uvrstili na odlično tretje mesto, s čimer smo zelo zadovoljni.«

First 27 in First 45

Regate sta se udeležili tudi floti jadrnic First 27 in First 45. V monotipni skupini First 27 je prvo mesto zasedla slovenska jadrnica Republika Palma de Coco, ki jo je krmaril Marjan Gorec, drugo mesto je pripadlo jadrnici Escapade, tretje pa jadrnici Dvacitka.

V monotipni floti First 45 je tekmovalo kar 11 jadrnic. Najhitreje je prijadrala v cilj ekipa Charybdis, druga je bila Venus 1 in tretja Zephyr.

Med 108 jadrnicami jih je ciljno črto prečkalo 100.

Foto: Max Vrečko, FB Way of Life, FB Regata Jabuka