Karpo, Matic Vrečko

Slovenska jadrnica Karpo, ki jo vodi krmar Maks Vrečko se je prebila na odlično šesto mesto v skupini ORC in IRC.

Kmalu bo minilo 48 ur od začetka letošnje regate Middle Sea Race na kateri nastopata dve slovenski jadrnici, Karpo in Macropus. Obe plujeta po severni strani Sicilije. Jadrnica Karpo, ki jo krmari Maks Vrečko je do sedaj preplula 250 nmi. Trenutno plujejo s hitrostjo 7,8 vozla in so v skupini ORC 5 uvršeni na odlično peto mesto. V zadnjih 24 urah so prepluli 112 nmi, do cilja pa jih loči še 360 nmi. Včeraj so pluli skozi Messinsko ožino v 20 vozlih vetra v premec in 2 metra visokih valovih. Plovba je bila zelo naporna in nočno spanje je bilo skoraj nemogoče. Med številnimi prečenji v Messinski ožini se jim zapletla ena izmed dvižnic. Matic Vrečko se je moral povzpeti na jambor in vrv razplesti.

Jadrnica Macropus, ki jo krmari Žiga Rebek, je preplula 230 nmi. Porti zahodu Sicilije plujejo s hitrostjo 6,7 vozla. V zadnjih 24 urah so prepluli 96 nmi. Do cilja jih loči še 380 nmi. Trenutno plujejo na odličnem desetem mestu v skupini ORC 6.

Trenutno najhitrejša jadrnica je katamaran Limosa tipa Mod70, ki ga krmari Alexa Barrier. Trenutno plujejo s hitrostjo 22,3 vozla. Do cilja jih loči le še 32 nmi, zato jih lahko na ciljni črti pričakujemo v eni uri in pol. Med enotrupnimi jadrnicami je jadrnica Leopard 3 tipa FARR 30m Custom Mon100. Proti Lampeduzi plujejo s hitrostjo 12 vozlov. Do cilja jih loči le še 112 nmi. Le 5 nmi za njimi pluje jadrnica Bullitt (Wally 93 JV 6.20), na tretjem mestu pa pluje jadrnica Pyewacket 70 (Volvo open 79), ki za najhitrejšo enotrupno jadrnica zaostaja 43 nmi.