Lina Eržen in Val Eržen, Alenka Valenčič in Luka Zabukovec

V brazilskem Búziosu otvoritev mladinskih svetovnih prvenstev "2023 Youth Sailing World Championships"

Búzios, 10.12.2023 - Včeraj pozno zvečer po slovenskem času so se z uradno otvoritvijo v brazilskem Búziosu začela mladinska svetovna prvenstva 2023 Youth Sailing World Championships za razrede iQFoil, ILCA 6, 420, nacra 15, 29er in formula kite. Preko 400 mladih jadralcev prihaja iz kar 61 držav, potegovali pa se bodo za enajst naslovov mladinskih svetovnih prvakov. V močni konkurenci najboljših mladih jadralcev na svetu bo jadralo tudi 12 slovenskih.

Slovensko ekipo sestavljajo:

  • v razredu IQFoil Lina Eržen in Val Eržen
  • v razredu ILCA 6 Alenka Valenčič in Luka Zabukovec
  • v razredu 420 Ana Planinšič in Lara Božič ter Teo Gerželj in Rok Kovačič
  • v razredu 29er Alja Petrič in Tarin Pečar ter Svit Dujmovič Šterpin in Maj Petrič.

Vsi naši jadralci jadrajo v kategoriji U19, spremljajo pa jih vodja odprave Sandi Dekleva ter Matija Čok in Igor Eržen.

Sandi Dekleva je pred odhodom povedal: “Prvenstva se udeležujemo z visokimi pričakovanji. Močnejši veter na prizorišču ugaja večini reprezentantov. Vemo, da so vsi tekmovalci dobro pripravljeni in visoko motivirani za zadnji nastop v letošnji sezoni. Nekaj tekmovalcev iz ekipe se je v preteklih letih tudi že udeležilo World Sailing Youth prvenstev, kar bo zanje sigurno manjša prednost pred ostalo konkurenco, ki se prvenstva udeležuje prvič. Reprezentantje bodo nastopali v osmih kategorijah. Z rezultatskimi cilji bom bolj previden. Računam pa na vsaj šest uvrstitev v prvo deseterico.”

Morda kot zanimivost - Luko Zabukovca omenjajo tudi na uradni spletni strani kot “edinega nosilca kolajne iz preteklih mladinskih svetovnih prvenstev v ILCA 6.” Kot bronasto medalistko iz leta 2022 omenjajo tudi Lino Eržen v IQFoil, pa tudi Aljo Petrič in Tarin Pečar, Aljo kot bronasto skupaj s Katjo Filipič v Omanu.

Slovenska ekipa se je na pot odpravila že 6. decembra, da je imela dovolj časa za hitro spoznavanje regatnega polja. Sandi Dekleva: “V petek je bil prvi uradni dan prvenstva in takoj zjutraj smo prevzeli tekmovalno opremo. Tekmovalci so si jo dodatno personalizirali in vse pripravili za prve treninge. Oddelalo se bo še dodatna dva trening dneva. 11. decembra pa se začne s prvimi tekmovalnim dnem.”

Regate se bodo odvijale na treh regatnih poljih, prvi startni signal pa jadralce torej čaka jutri, v ponedeljek, 11. decembra. Prvenstva se bodo z zadnjimi regatami in slovesno podelitvijo končala v petek, 15. decembra.

Ta velik jadralski dogodek bodo izkoristili tudi za osveščanje mladih o varovanju okolja in trajnostnem razvoju z željo, da bi ga izpeljali kot karbonsko nevtralnega. World Sailing se je povezal z brazilsko jadralno zvezo CBVela ter predstavil iniciativo, da bi z namenom ponovnega pogozdovanja regije okoli São Paola za vsakega sodelujočega jadralca posadili vsaj eno drevo, ideja pa vključuje tudi čiščenje vsaj tisoč kosov odpadkov ter informiranje mladih jadralcev skozi vodnik “Follow the Wind, Protect the Sea”.