Lastnik največje jahte izdelane v ladjedelnici Sunseeker je Eddie Jordan. Njegova nova ladja, Sunseeker 155 The Big One, se imenuje Blush in v dolžino meri 47 metrov.

Sunseeker zadnja leta izjemno dobro deluje na trgu super jaht. Od leta 2009 so v ladjedelnici izdelali kar 54 takih, ki so v dolžino merile med 30 in 50 metri. Med njimi je kar 17 do sedaj največjih, 40 metrskih jaht.

Večina ladjedelnic konstruira večji model jahte na osnovi manjšega modela, tako da ga podaljšuje. Pri Sunseekerju so se odločili, da bodo novo lepotico oblikovali povsem na novo. Sami so se izrazili, da so jo pričeli oblikovati z enim samim praznim listom papirja. K oblikovanju so povabili člane moštva McLaren, ki skrbijo za visoko performančne kompozitne konstrukcije v formuli 1. Končni izdelek je 47 metrov dolga superjahta s tremi krovi. Izdelana je iz stekloplastike, večina strukturnih komponent pa je iz karbona. Pri Sunseekerju pravijo, da je jahta lahko na pogled podobna svojim manjšim sestram, vendar je 155 popolnoma nova jahta in rezultat novega pristopa h gradnji superjaht.

Lastnik ladje s trupom številka 1 je Eddie Jordan. Za novo lepotico je moral odšteti okroglih 25 mio funtov. Jahta ima pet sob, v katerih je prostora za 10 gostov. Dve prilagodljivi sobi z dvema posteljama sta na spodnjem krovu. Na glavnem krovu sta dve kabini z dvojnima posteljama in imata velika panoramska okna. Lastniška kabina je v sprednjem delu jahte in ima svoj lasten balkon.

Gornji krov in velik dneven prostor v katerega prihaja veliko dnevne svetlobe in bo idealen za ogled dirke formule ena v Monacu. Na jahti je enajst članska posadka, ki je nameščena v preprostih vendar modernih sobah. Jahta je bila oblikovana tudi za izposojo in ustreza visokim standardom za najem. Še preden je bila splovljena, je že bila oddana za nekaj tednov letošnje sezone.

Jahto poganjata dva MTU motorja 12V 4000 M73L, ki jo poženeta vse do hitrosti 20 vozlov. Pri potovalni hitrosti, ki znaša 12 vozlov, lahko prepluje 4500 nmi. Z visokim dosegom je primerna za prečkanje Atlantskega oceana brez vmesnega dolivanja goriva. Za mirno plovbo skrbijo hidravlični bočni stabilizatorji. Opremljena je z dodatnim premčnim in krmnim bočnim motorjem.

Z novim izdelkom je ladjedelnica Sunseeker vstopila v rang največjih superjaht in konkurira ladjedelnicam kot so Feadship, Heesen in Oceanco. Zaradi ugodne cenovne politike bo nedvomno pritegnila številne kupce v tem razredu. Na salonu plovil v Dubaiu so prejeli že drugo naročilo. Kako bo izgledala jahta številka 2 je še zavito v meglo. Po navedbah proizvajalca bo njen izgled popolnoma drugačen od jahte Eddia Jordana. Kupec naj bi jo prevzel v letu 2016.

Fotogalerija: Sunseeker 155

Vir: www.sunseeker.com