Devetnajsta mednarodna razstava navtike, Internautica 2014, bo potekala med 7. in 11. majem v že dobro znanem, prijetnem okolju Marine Portorož. Priprave se zaključujejo in razstavljavci, ki pripravljajo bogato ponudbo razstavnih programov in novosti iz sveta navtike, napovedujejo zanimiv navtični sejem, ki bo postregel z veliko novostmi.

Med številnimi premierami plovil, ki se obetajo na letošnji razstavi navtike, bodo obiskovalci lahko spoznali novo Elanovo jadrnico Impression 354, Seaway bo prvič v morju predstavil novo 15 metersko hibridno jahto serije Greenline, Cranchi pripravlja predstavitev Trawlerja 53 Long Distance, manjkali ne bodo Ferretti, Riva, Pershing, Absolute, Bavaria, X-Yachts, po dolgem času si bo na Internautici spet mogoče ogledati jadrnice proizvajalca Dufour Yachts, ki prav letos praznuje 50 letnico obstoja, veliko bo zanimivih manjših športnih čolnov ter gumenjakov, opreme in pripomočkov za preživljanje prostega časa na morju in to je seveda le nekaj napovedi, ki so jih do današnjega dne pripravili razstavljavci.

Letošnja Internautica bo vsebinsko posvečena projektu »green mobility«, z otvoritvijo »Zelene Avenije«, ki bo povezovala nebo, zemljo in morje skozi prizmo električne mobilnosti. Obiskovalci si bodo lahko ogledali električno letalo Pipistrel, električni mestni avtomobil Chebela, avtomobil E-Smart z Elaphe električnim motorjem, zložljivi električni motocikel Yike Bike, najnovejša električna vozila Smart-Electric Drive, Nissan Leaf, ki je trenutno najbolj prodajano električno vozilo, Opel Ampera in Tesla Model S., plinski kombinirani vozili Fiat Punto in Fiat Panda gas, električni izvenkrmni motor Torqeedo ter seveda vsa tri električna plovila Green Line, proizvajalca Seaway. Na voljo bo tudi polnilnica za električna vozila.

Občina Piran, ki je v sklopu 1. javnega razpisa IPA Adriatic, skupaj z vodilnim partnerjem pri projektu Mestno občino Dubrovnik in drugimi partnerji Mestom Umag, Mestom Novigrad, Občino Lopar iz Hrvaške in Občino Kotor iz Črne Gore, uspešno realizirala prvo fazo projekta “Podpora trajnostnim oblikam mobilnosti v obalnih mestih” z izvirnim naslovom “Support to sustainable forms of mobility in the coastal towns” z akronimom “Adria.MOVE IT!”. Projekt, ki ga bodo uradno začeli na prvi dan Internautice in je namenjen spodbuditvi trajnostne mobilnosti za izboljšanje kakovosti življenja v Jadranski regiji in večjo učinkovitost in varnost prometa, bo prav tako del Zelene Avenije.

Vsem obiskovalcem, ki se bodo pripeljali na sejem z električnim vozilom, bodo organizatorji podarili vstopnico in zagotovili brezplačno parkirno mesto na posebnem prostoru Internautice 2014.

V okvirju projekta »green mobility« bo potekal tudi forum z naslovom “SLOVENSKI PRISPEVEK ZELENI MOBILNOSTI” na kateremu bodo govorili naslednji strokovnjaki: Lučka Kajfež Bogataj, slovenska klimatologinja in nobelova nagrajenka, Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, Matevž Lenarčič, slovenski pilot in alpinist, Andrej Pečjak, slovenski strokovnjak za električna vozila, Japec Jakopin, ustanovitelj podjetja Seaway in navtični oblikovalec, Andreja Kutnar, profesorica na Univerzi na Primorskem in Marjana Dremelj, strokovnjakinja za trajnostni razvoj pri Ministrstvu za gospodarstvo.

V tem okviru se pripravlja tudi premierna predstavitev in začetek uradnega delovanja nove navtične šole imenovane »Green Yachting Academy«. Njen osnovni namen je vzpodbujanje trajnostnega razvoja pomorskega turizma, navtično izobraževanje in vzpostavitev okolju prijazne navtične kulture, ki nosi ime »green yachting«. Pester program bo vključeval predstavitve energetsko visoko učinkovitih modelov plovil, okolju prijaznih in trajnostnih gradbenih materialov v navtiki ter učinkovitega ladjedelništva, inovativnih pogonskih sistemov, hibridnih sistemov z zmanjšano porabo goriva in emisij.

Eden poglavitnih ciljev Internautice 2014 je ponovno povezati srednjeevropsko navtično industrijo in njeno ponudbo ter jo kakovostno predstaviti na enem najbolj atraktivnih razstavnih prizorišč na Jadranu. Poleg tega želi prireditev utrditi pomen navtike pri razvoju športnih, kulturnih in okoljevarstvenih vrednot ter mladim generacijam ponuditi možnost pridobivanja navtičnih izkušenj in jih na ta način seznanjati z navtiko kot športno, turistično in strokovno dejavnostjo.

V letu 2014 se nadaljuje izbor, na Internautici pa bo organizirana razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj za »Jadransko plovilo leta«, pri katerem sodelujejo revija Navitka plus, MORE Magazin in Internautica, z žirijo sestavljeno iz hrvaških in slovenskih navtičnih strokovnjakov. V konkurenci tekmujejo motorna plovila in jadrnice, ki so bile na trgu predstavljene v zadnjem letu ter posebej plovila, ki imajo poudarjeno »jadransko noto«, kar pomeni, da je njihova uporabnost prilagojena razmeram in zahtevam na Jadranskem morju.

Na Internautici 2014 poleg atraktivnih motornih plovil in jadrnic seveda ne bo manjkalo dobre zabave. Poleg tradicionalne večerne prireditve, jadralne regate, srečanja starodobnih plovil in avtomobilov in atraktivnih predstavitvenih dogodkov, se obeta bogat družabni program, med ostalim tudi novost »Filmski večer Internautice pod zvezdami« na osrednjem prireditvenem prostoru Internautice.

PRELIMINARNI PROGRAM – INTERNAUTICA 2014

SREDA, 7. MAJ 2014

11.00 – 19.00 OBRATOVALNI ČAS

11.00 PRESS CENTER – HALA C

NOVINARSKA KONFERENCA

12.00 OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR – PLOŠČAD 4

SLAVNOSTNA OTVORITEV INTERNAUTICE 2014

12.30 OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR – PLOŠČAD 4

OTVORITEV “INTERNAUTICA GREEN AVENUE”

15.00 / 17.00 AKVATORIJ Marina

RNF Jet Ski Freestyle Show

ČETRTEK, 8. MAJ 2014

10.00 – 19.00 OBRATOVALNI ČAS

15.00 / 17.00 AKVATORIJ Marina

RNF Jet Ski Freestyle Show

20.30 OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR

KINO POD ZVEZDAMI

PETEK, 9. MAJ 2014

10.00 – 18.00 OBRATOVALNI ČAS

11.00 / SEJNA SOBA REST, MARINA

FORUM : SLOVENSKI PRISPEVEK ZELENI MOBILNOSTI

15.00 / 17.00 AKVATORIJ Marina

RNF Jet Ski Freestyle Show

20.30 OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR ali RESTAVRACIJA LAGUNA

VEČER RAZSTAVLJAVCEV 19. INTERNAUTICE

SOBOTA, 10. MAJ 2014

10.00 – 20.00 OBRATOVALNI ČAS

OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR – PLOŠČAD 4

DVIG MODRE ZASTAVE V MARINI PORTOROŽ

15.00 / 17.00 AKVATORIJ Marina

RNF Jet Ski Freestyle Show

NEDELJA, 11. MAJ 2014

10.00 – 18.00 OBRATOVALNI ČAS

15.00 / 17.00 AKVATORIJ Marina

RNF Jet Ski Freestyle Show

18.00 OSREDNJI PRIREDITVENI PROSTOR – PLOŠČAD 4

ZAKLJUČEK INTERNAUTICE 2014

Za več informacij obiščite spletno stran www.internautica.net