Miti o Palagruži, Visu in komiških ribičih segajo v daljno zgodovino. Dokumenti, ki so nastali v 12. stoletju dokazujejo, da je bila plovna mimo Visa in Palagruže izjemno pomembna kot trgovska pot in pot po kateri so plule številne gusarske ladje.

Rota Palagruzona, kot se imenuje v originalu ali Palagruška ruta je ena najstarejših regat na področju Mediterana in Evrope. Tradicionalna regata, v kateri so plule komiške falkuše (jadrnice s katerimi so komiški ribiči lovili plavo ribo) je potekala vse do trenutka, ko je to domačo tradicionalno jadrnico, izpodrinilo motorno plovilo. Regata je potekala vsako leto pred pričetkom ribolovne sezone, ki poteka od meseca maja do konca septembra.

Komiža in njeni prebivalci stoletja slovijo, kot dobri ribiči. Vsako ribolovno sezono so ujeli in pridelali preko 25.000 sodčkov slane ribe, ki so jo prodajali v Benetke in dežele Levanta. Dokumenti iz 12. stoletja dokazujejo, da so v obdobju vitezov in gusarjev ribiči iz Komiže v velikih flotah jadrali proti oddaljenim otokom kot je Palagruža, zaradi izjemnega ribjega bogastva, ki se je nahajalo v njihovi bližini.

Bogata dediščina je bila razlog za obuditev tradicije in ponovno organizacijo regate. Prvo jadrnico komiških ribičev, falkušo, so po starodavnih načrtih zgradili leta 1997. Falkuša je do 10 m dolga lesena ribiška ladja, ki je prilagojena ribolovu na odprtem morju viškega akvatorija. Ima krmilo, štiri vesla, jambor in falke. Falke so povišane stranice plovila, nameščene nad bokom plovila, ki so se po potrebi snele. Kadar je falkuša služila za prevoz ribe, so jih namestili na plovilo, da so povečali prostor za prevoz ribe, med ribolovom pa so jih puščali na obali. Zadnja izvirna falkuša je potonila na obalah otoka Biševo leta 1986. Trenutno obstajata dve identični kopiji tradicionalnega plovila, tretje pa je v izgradnji.

Letošnja Rota Palagruzona 2014 je potekala med 17. in 22.6. Starodavno regato so spremljala številna predavanja, kulturne prireditve in druženja. Starodavna plovila so v Komiško luko priplula v četrtek. Ker obstajata trenutno le dve pravi komiški falkuši, so se regati pridružila še druga tradicionalna plovila, ki so priplula iz krajev vse do Dubrovnika. V petek ob 9.00 je 9 starodobnih jadrnic izplulo iz komiške luke proti Palagruži. V stabilnem vetru je ob 16:00:20 uri prva na cilj regate pred Palagružo priplula falkuša Mikula. Za plovbo do 42 nmi oddaljene Palagruže je potrebovala 7 ur in 20 sekund. Le 11 minut kasneje je priplula druga falkuša Comeza. Kot tretji je ob 18:11 pred Palagružo priplul prvi leut Jaruh, sledili pa so mu Bušte in Bažokič. Kot zadnji je ob 19:44 uri v cilj priplul kuter Hrvaške vojne mornarice na katerem je jadrom pomagalo 12 veslačev. Falkuša je zopet dokazala, da je izjemno hitra jadrnica. Njena povprečna hitrost plovbe je znašala 6 vozlov, kar je povsem primerljivo z modernimi jadrnicami.

Regati je sledil obisk svetilnika in kratek počitek, nato pa se je na plaži Velo žalo na jugovzhodni strani otoka pričela večerja in zabava z glasbeno skupino, ki je potekala vse do jutranjih ur. Palagruža je tako doživela enega svojih vrhuncev, saj se je na njej nahajalo istočasno preko 130 ljudi, kar je za oddaljeni otok zelo redko.

Fotogalerija: Rota Palagruzona

Regata Rota Palagruzona je svojevrsten dogodek, ki si ga je vredno ogledati. Vsako leto je na voljo nekaj mest za ogled regate. Če se želite udeležiti regate naslednje leto lahko vse informacije dobite pri organizatorjih:  Alternatura (www.alternatura.hr), Mesto Komiža (+385 (0)21 713 019), Ars Halieutica (+385 (0) 99 704 77 96) in Udruga Palagruza (+385 (0) 99 310 65 00).