Admiralska ladja Vis, ki je bila zgrajena leta 1956 v ladjedelnici Uljanik, je bila včeraj potopljena pri rtu Kamenjak.

Včeraj se je pri rtu Kamenjak na jugu polotoka Premantura zbrala več tisoč glava množica, ki si je ogledala prvo potopitev ladje na Jadranu, ki bo služila kot podvodna atrakcija, umetni koralni greben.

Zaradi potopa ladje je bila včeraj plovba v območju potopa ohromljena. Na obali so se zbrali številni opazovalci, še več pa si je zgodovinski dogodek ogledalo s svojih plovil. Ker gre za prvo takšno potopitev, dogodka vsekakor niso hoteli zamuditi. Ladjo, ki je bila predhodno dobro pripravljena za potopitev, so privlekli pred zaliv Polje, približno 250 m od obale, kjer globina morja znaša 32m. Potapljanje ladje se je pričelo z dvema glasnima eksplozijama, ki sta predrli trup ladje pod vodno gladino. Ob počasnem vdiranju vode v trup plovila, se je le ta začela potapljati, izginila pod površino morja, ter se potopila na globino 32 metrov.

O ladji Vis smo že pisali v članku: Admiralska ladja Vis bo postala umetni greben

Med potopom ladje je za varnost skrbela Pomorska policija in plovila Luške Kapitanije. Za vse tiste, ki si potopa niste uspeli ogledati, si ga lahko na spodnjih videoposnetkih.

Kaj je šlo narobe pri potopu ladje si lahko ogledate v članku: Dve osebi za las ušli smrti med potopom ladje Vis

Vir: www.youtube.com