Na Atlantic Rally for Cruisers 2016 je cilj doseglo že 14 plovil. Sočasno zaključujejo regato tudi jadrnice regate ARC+, ki so Atlantik prečkale preko Zelenortskih otokov. Trenutno je v cilju že 55 od 75 jadrnic.

Jadrnice zaključujejo regato preko celega dneva. Številni priplujejo ponoči in navigacija v marini, ki je ne poznajo, je za ekipe po naporni plovbi, že zadnji izziv. Pri pristajanju jim pomagajo delavci marine in osebje organizatorja regate. Za vsa plovila se najde primerno mesto. Po pristanku vse jadralce pričaka dobrodošlica v slogu Karibov, hladen rum punč in topel nasmeh domačinov. Včeraj sta Turistična organizacija Santa Lucije in World Cruising Club organizirala za ekipe ARC+ zabavo, kjer so lahko tekmovalci uživali v lokalnih specialitetah. Podelitev nagrad za udeležence regate ARC+ bo v sredo, ko bodo v cilju že skoraj vsi tekmovalci. Istočasno bo organizirana tudi uvodna zabava za tiste ekipe v regati ARC 2016, ki bodo do takrat pripluli v cilj. Trenutno jih je končalo že 14, do srede pa bo po predvidevanjih karibski otok doseglo še 10 jadrnic.

Prva slovenska posadka, ekipa Siberia bo po predvidevanjih cilj dosegla 7.12.2016 v večernih urah. Trenutno jih do cilja loči še 410 nmi.  Druga slovenska ekipa, Just Perfect, na jadrnici Lady Nor se uspešno bori z improviziranim krmilo. Cilj, do katerega jih loči še 730 nmi, naj bi po predvidevanjih dosegli 10.12.2016. Plujejo s hitrostjo 5,5 vozla. Jadrnice ne smejo obremenjevati do skrajnih možnosti, ker zasilno izdelano krmilo iz delov nabranih z različnih jadrnic ni tako močno, d bi lahko premagovalo skrajne obremenitve.

Poglejmo si kaj se je na jadrnici dogajalo 12 in 13 dan plovbe:

Noč je bila mirna, z malo vetra, a veliko valovi, čisto nas je “prešejkalo”. Počasi, a še vedno zanesljivo gremo naprej. Takoj ob jutranji zarji, ki je tukaj ob 9.45,  smo dvignili genaker, da malce dvignemo povprečje in da se malce lažje spustimo v pravi kurs. Še vedno plujemo skupaj s sestro Lio of Sweden, ki ima tudi nekaj težav. Močni valovi v bok, so ji razrahljali stranska vpetja (štraje) jambora, tako da mora pluti s skrajšanim glavnim jadrom. Vse imajo pod kontrolo, le pazljivi morajo biti, da ne pride do preleta boooma.

Zvezdnate, jasne noči in prečudovite jutranje zarje so res veličastne. Vsi na palubi obnemimo in si skušamo vtisniti te trenutke in  slike v spomin, to nam bo zagotovo ostalo v glavah za celo življenje. Že samo zaradi tega se splača biti na sredini oceana, uživati in pozabiti na vse.

Naše “LESNINA XXL” krmilo drži, to je najpomembnejše.

Do cilja imamo še 1.146 NM.

Pozicija 20:35,254 N 042:11,581 W , ura 10:07 UTC.

Dan 13, še 1.024 NM do St. Lucije.

Ujeli smo pasatne vetrove, ki nas potiskajo z 20 – 25 vozli proti St. Luciji. To je zelo fino, niso pa fini valovi, ki so vse višji in višji, a na srečo v krmo.

Najbolj pomembno je, da krmilo drži in da smo dvignili povprečje na 6,5 vozlov. Če bo šlo tako naprej, bomo zadržali tudi uvrstitev, borimo se do konca, tudi z omaro pod vodo, ki nas “bremza”.

Drugače vse poteka OK, v “skladiščih” nam počasi zmanjkuje vsega, zato varčujemo na vsakem koraku, le vode pa imamo za enkrat še dovolj. Vse imamo strogo odmerjeno. Branko je vrhunski v tem, vse nas ima pod kontrolo. Dvakrat je že spekel kruh… »svašta«, topel kruhek na oceanu, vsak ga dobi rezino, a se splača.

Morala je OK, so posebnosti, ki pa gredo skupaj s takim popotovanjem. Sto ljudi sto čudi, si rečeš in greš naprej. Vse je pod kontrolo. Z Nenotom skipperirava k matr.

Ajaaaaa, pozabil sem opisati LETEČE ribe. Te letajo povsod in vedno, ponoči pa še najraje pikirajo v naša jadra oz. na krov barke, ker v temi očitno ne vidijo dobro. Podobne so zelo velikim sardinam s krili, ki pa zelo smrdijo. Včeraj se mi je npr. ena ujela v mojo ČISTO majčko, ki sem jo sušil na ograjci. Bljaaak, pet kletvic in že sem spet pral.

Ribiči pa nismo uspešni, vse vabe so nam veliiiike ribe pojedle, tako da Jure izdeluje trnke iz svega in svačega, a rib za enkrat še ni.

Vsi komaj čakamo, da vam pokažemo vse slike, filme, da vam predstavimo naše krmilo, kita, leteče ribe itd., da podelimo vse z vami. Slike krmila vam namenoma nismo želeli poslati/pokazati, ker želimo, da pridemo z njim najprej do cilja, saj veste, mornarsko vraževerje, bo pa video posnetek izdelave in namestitve krmila zagotovo zelo gledan.

Fantje vse lepo pozdravljajo!

Lep pozdrav, Sandi